НАЧАЛО Други

Великобритания със силно представяне през първото тримесечие – приключи ли рецесията?

10.05.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания със силно представяне през първото тримесечие – приключи ли рецесията?

Последните официални данни, публикувани в петък, показват стабилно възстановяване на британската икономика през първото тримесечие на годината, което бележи края на така наречената от икономистите „техническа рецесия“.

Според данните на Службата за национална статистика икономиката се е разширила с 0.6% през първото тримесечие в сравнение с предходния тримесечен период, което се дължи на добрите резултати в различни сектори, особено в сектора на услугите.

Този растеж надхвърли очакванията на икономистите за 0.4% и представлява най-силното тримесечно представяне от четвъртото тримесечие на 2021 г. насам, когато икономиката се възстановяваше от значителния спад, причинен от Ковид пандемията.

Положителният растеж следва две последователни тримесечия на лек спад, които технически определят Обединеното кралство като намиращо се в рецесия. Въпреки този тримесечен подем обаче общият растеж на британската икономика през последната година е минимален, главно поради влиянието на високите лихвени проценти, които остават на равнище 5.25% – най-високото от 16 години насам.

Има индикации, че това може скоро да се промени, тъй като управителят на Английската централна банка Андрю Бейли предложи възможно намаляване на лихвените проценти през юни, ако инфлацията продължи да намалява. Английската централна банка, подобно на централните банки по света, агресивно повиши лихвените проценти в края на 2021 г., за да противодейства на инфлационния натиск в резултат на прекъсването на веригата за доставки по време на пандемията и кризата в Украйна.

Макар че високите лихвени проценти спомогнаха за облекчаване на инфлацията, те също така оказаха натиск за намаляване на британската икономика. Икономистите са оптимистично настроени, че с умерената инфлация и потенциалното понижаване на лихвените проценти икономиката може да навлезе във фаза на по-устойчив растеж, макар и с умерени темпове. Английската централна банка прогнозира темп на растеж от едва 0.5% за годината.

Дебапратим Де, директор „Икономически изследвания“ в Deloitte, определи възстановяването като „изненадващо силно“ и потенциална повратна точка за икономиката. Въпреки това управляващата Консервативна партия, която е изправена пред потенциални изборни предизвикателства от страна на Лейбъристката партия, се надява на устойчиво икономическо подобрение, което да облекчи финансовия натиск върху домакинствата и да породи положителни настроения сред избирателите.

Ръководителят на Министерството на финансите Джереми Хънт приветства данните за растежа като доказателство за възстановяването на икономиката след пандемията, докато Рейчъл Рийвс от лейбъристите предупреди да не се празнува преждевременно, подчертавайки необходимостта от продължителна икономическа подкрепа и стабилност.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance обяви, че добавя нови двойки за спот търговия

Binance обяви добавянето на нови двойки за търгуване и разширяването на услугите си за ботове за търговия с цел подобряване на възможностите за трейдинг и увеличаване на обхвата на опциите на Binance Spot.

23.05.2024 0:00 1 мин. четене

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.