НАЧАЛО Финтех

В Китай ще раздават 10 милиона дигитални юана

октомври 11, 2020 18:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
В Китай ще раздават 10 милиона дигитални юана

Големият китайски град Шънджън стартира пилотна програма за популяризиране на дигиталния юан с публично раздаване.

В сътрудничество с централната банка на страната, Шънджън планира да разпространи общо 10 милиона дигитални юана (1,5 милиона долара) – от дигиталната валута на централната банка на Китай, съобщава местната информационна агенция Sina Finance на 9-ти октомври.

Както се съобщава, пилотния проект за раздаване на валута ще бъде финансиран от област Луоху в Шънджън. Съобщава се, че парите за раздаване ще бъдат разпределени на 50,000 получателя чрез лотария. Жителите на Шънджън могат да започнат да кандидатстват онлайн за участие в раздаването на 9-ти октомври.

Според доклада всеки „подарък“ ще струва 200 юана и може да бъде похарчен от 12-ти октомври при общо 3,389 търговци в област Луоху в Шънджън.

Според правилата за използване, тези пари не могат да бъдат прехвърлени на друго лице или да бъдат осребрени по собствена банкова сметка, се отбелязва в доклада. Съобщава се, че неизползваната сума ще бъде взета обратно от победителите след 18-ти октомври, ако не бъде изразходвана.

Новият пилот е част от плановете на китайското правителство за популяризиране на дигиталния юан сред обществеността. Известен също като електронно плащане с цифрова валута, или DCEP, проектът за дигитален юан бе стартиран в Китай през април 2020 г. В момента той се тества в девет града, включително Шънджън, Гуанджоу, както и Хонконг и Макао.

Китайските CBDC пилоти изглежда напредват. На 5-ти октомври заместник-губернаторът на PBoC, Фан Ифей, обяви, че DCEP портфейлите са обработили 1,1 милиарда юана (162 милиона долара) в транзакции между април и август 2020 г. Според официалния представител, централната банка на Китай е отворила 113,300 лични портфейла и 8,859 корпоративни дигитални портфейла в рамките на инициатива за дигитален юан.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Alameda са инвестирали сериозна сума в майнинг компанията Genesis

Alameda Research, фирмата за търговия, тясно свързана с изпадналата в затруднение борса FTX, е инвестирала $1.15 милиарда в крипто миньора Genesis Digital Assets.

декември 4, 2022 11:43 1 мин. четене

Вижте 3-те най-важни истории в крипто от изминалата седмица

Сривът на криптоборсата FTX продължава да отеква в индустрията – продължаваме да виждаме новини и развития около това ключово събитие. 

декември 4, 2022 7:50 1 мин. четене

Клиентите на крипто борсата Gemini изложени на риск

Крипто борсата Gemini изглежда е последната жертва на каскадния ефект, породен от срива на FTX, последвана от неблагоприятни ефекти за BlockFi, Genesis и Digital Currency Group (DCG).

декември 3, 2022 18:24 1 мин. четене

„Заблуденият“ Банкман-Фрийд „ще прекара време в затвора“ – М. Новограц

Новограц заклейми бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд като „заблуден“ в неотдавнашно интервю за CNBC.

декември 3, 2022 16:50 1 мин. четене