НАЧАЛО Крипто Крими

Уязвимости на оракулски мрежи са довели до загубата на близо $1 милиард

октомври 3, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Уязвимости на оракулски мрежи са довели до загубата на близо $1 милиард

В нов доклад на Binance Research се твърди, че през последните три години експлойти, свързани с оракулски мрежи, са причинили загуби за близо милиард долара.

Оракулите свързват блокчейн с външни данни, което позволява на смарт договорите да изпълняват задачи въз основа на реални събития или условия. Протоколите за децентрализирани финанси (DeFi) използват оракули, за да получат пазарната цена на активите, която може да определи дали дадена платформа трябва да улесни определена транзакция.

Според Binance Research обаче данните от реалния свят в различните източници се различават, което поражда опасения за надеждността и прави системите, разчитащи на оракули, уязвими към манипулации.

Злонамерени участници могат да се възползват от тази слабост, за да изкривят данните за цените и бързо да източат средствата на платформата. Сред известните случаи на такива експлойти са миналогодишният пробив в Mango Markets и по-скорошната атака срещу EraLend през юли тази година.

В доклада се твърди още, че от 2020 г. насам са експлоатирани около $892 милиона поради манипулации, свързани с оракули.

Според доклада общата стойност на хакнатите при експлойти, свързани с оракули, е скочила от $65 милиона през 2020 г. до $399.1 милиона през 2021 г. Размерът на загубите достига своя връх от $403.2 милиона през 2022 г., преди да спадне до $25.4 милиона през 2023 г.

От Binance Research твърдят също, че два фактора обуславят спада на свързаните с оракули експлойти през тази година:

“Сумата на загубите, дължащи се на експлойти, свързани с оракули, е намаляла значително през 2023 г., което вероятно се дължи на комбинацията от повишен фокус върху сигурността и широк спад в общата заключена стойност на (TVL) DeFi сектора.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Oснователят на Terra Luna най-вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ

Според запознати източници висшият служител на правосъдието на Черна гора е изразил намерение да екстрадира До Куон, спорна фигура в сферата на криптовалутите, в САЩ, а не в Южна Корея.

декември 7, 2023 18:14 1 мин. четене

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути – по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

декември 3, 2023 14:00 2 мин. четене

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.