НАЧАЛО Биткойн

Успяват ли алткойните да оспорят доминантността на Биткойн?

декември 10, 2022 19:33 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Успяват ли алткойните да оспорят доминантността на Биткойн?

През миналата година, когато Биткойн (BTC) и криптовалутите като цяло се носеха на вълната на високите цени, доминатното положение на водещата криптовалута в света намаля, тъй като парите се насочиха към алткойни и други крипто активи.

През 2021 г. доминантността на Биткойн спадна значително от 63% през януари до едва 42% през май, a след това се понижи още повече и достигна дъно от 40% през декември.

Интересното в случая беше, че показателят остана нисък в условията на мечи пазар. В момента доминантността на актива е още по ниска – едва 38%. Има различни фактори обаче, които я поддържат ниска в сравнение с предишния мечи пазар от 2018 г.

Развитие при алткойните и най-вече Етериум

В относителен план някои алткойни, най-вече Етериум (ETH), се справят много по-добре, отколкото при предишния мечи пазар. Освен това броят на съществуващите алткойни е много по-голям, отколкото преди. 

ETH спадна с около 90% от историческия си връх от над $1,300 през януари 2018 г., за да завърши годината на ниво от около $90. Понастоящем активът е спаднал с около 70% от ноември миналата година, като се търгува за $1,284 към момента на писане на статията.

Доминантността на ETH също е намаляла от най-високата си стойност от 25% през юни 2017 г. до около 18% към момента на публикуване. Въпреки че доминантността на Етериум не е на най-високите си стойности от бичия пазар, тя все още е по-висока от предишните дъна на мечия пазар на BTC, които бяха по-малко от 10%.

Стабилните монети са огромни

Очевиден фактор, който поддържа ниско доминантно положение на Биткойн, е, че пазарът на стабилни монети също нарасна значително. Tether (USDT) е третият по големина токен след ЕTH по пазарна капитализация и понастоящем съставлява близо 8% от целия криптопазар. След това е BNB, търгуващ се за около $290 към момента на писане на статията, а след това е стабилната монета USDC, която съставлява 5% от пазара.

Биткойн губи надпреварата пред златото

Един от основните отличителни белези, които винаги са различавали BTC от алткойните е, че активът се води сигурно убежище, подобно на златото. 

Към днешна дата Биткойн губи статута си на сигурно убежище спрямо златото. От началото на годината BTC се е понижил с около 60%, докато златото се е понижило само с 1% за същия период от време. 

Биткойн прекалено волатилен

Активът все още може да се използва за парични преводи, но стабилните монети могат да бъдат по-добри за тази цел, тъй като са по-малко волатилни.

В спекулативен план инвеститорите с по-висок апетит за риск може да бъдат по-привлечени от потенциалните печалби на алткойните, отколкото от мечтата Биткойн да достигне $100,000.

Очевидно е, че Биткойн губи на някои фронтове, но само времето ще покаже дали най-голямата криптовалута в света може да направи значително завръщане и отново да достигне главозамайващи нива.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Aave взе решение да изчисти дългове за милиони

DeFi протоколът Aave прие предложение за управление, което имаше за цел да премахне излишния дълг в CRV резерва на пула за ликвидност v2 на Етериум.

януари 28, 2023 12:00 2 мин. четене

Биткойн: Хеширащата мощност расте – да очакваме ли разпродажба?

Въз основа на данните на CryptoQuant един наблюдател отбелязва, че когато хеширащата мощност на Биткойн регистрира нови върхове, какъвто е случаят в края на януари 2023 г., цените на монетите са склонни да се възстановяват, тъй като възходящият импулс отслабва.

януари 28, 2023 9:43 3 мин. четене

Fantom може да се удвои, за Биткойн има 3 сценария, сподели топ трейдър

Крипто анализатор твърди, че един алткойн може да удвои цената си, като същевременно актуализира прогнозата си за Биткойн и още два криптоактива.

януари 28, 2023 9:02 2 мин. четене

Биткойн: Защо пътят до $100,000 може да е труден?

Неотдавнашният доклад на Goldman Sachs, в който Биткойн е обявен за най-добре представящия се актив през годината.

януари 28, 2023 7:02 3 мин. четене