НАЧАЛО Други

САЩ сериозно ограничават достъпа на Китай до полупроводници

октомври 18, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ сериозно ограничават достъпа на Китай до полупроводници

Министерството на търговията на САЩ наложи нови ограничения върху износа на полупроводници, за да ограничи достъпа на Китай до американски чипове.

Производителите на чипове вече ще се нуждаят от лиценз, за да доставят съвременни полупроводници в региони, върху които САЩ налагат оръжейно ембарго. Това обаче няма да се отнася за чипове, използвани в потребителската електроника като смартфони и лаптопи. Правилата ще влязат в сила след 30 дни.

Тези мерки имат за цел да възпрепятстват военния напредък на Китай, особено в светлината на напредъка в областта на изкуствения интелект (AI). Опасенията са, че усъвършенстваните чипове в китайски ръце могат да доведат до по-мощни оръжия и военни стратегии, което представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Сега компаниите трябва да информират правителството при износ на чипове със скорост над 300 терафлопа, способни да извършват 300 трилиона точни изчисления в секунда. Чиповете между 150 и 300 терафлопа могат да бъдат изнасяни само ако извършват по-малко от 370 милиарда изчисления на квадратен милиметър.

Тези ограничения следват опитите на американските компании да намерят вратички в контрола върху износа, въведен от администрацията на Байдън преди време.

Големи американски компании като Nvidia, Intel и Qualcomm изразиха несъгласие, твърдейки, че ограниченията могат да повлияят отрицателно на приходите, необходими за създаването на заводи в САЩ. Например Nvidia получава значителна част от приходите си от центрове за данни от Китай, включително чипове, предназначени за AI приложения.

Първоначално акциите на Nvidia спаднаха със 7.5 % след съобщението, но след това се възстановиха. Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг не очаква непосредствено съществено въздействие върху финансовите резултати на компанията поради голямото глобално търсене на нейните продукти.

Въпреки това зависимостта на Nvidia от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) може да се окаже уязвима. TSMC притежава необходимата технология и опит за производството на най-новите AI чипове на Nvidia. Освен това новият iPhone 15 на Apple също зависи от TSMC за своя усъвършенстван производствен процес.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да защити Тайван, ако Китай започне военна офанзива, тъй като се стреми да подобри отношенията си с китайския президент Си Дзинпин.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.