НАЧАЛО Други

САЩ още повече ограничава достъпа на Китай до AI чипове

октомври 14, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ още повече ограничава достъпа на Китай до AI чипове

Администрацията на Байдън активизира усилията си за затваряне на критична вратичка, която осигурява на китайските компании достъп до американски AI чипове чрез чуждестранни дъщерни дружества, което може да породи опасения за сигурността. 

Като част от текущата си стратегия за ограничаване на достъпа на Китай до модерни технологии, САЩ се подготвят да затегнат регулациите за износ на AI чипове. Според съобщенията това действие има за цел да защити националните интереси и да предотврати попадането на чувствителни AI технологии в неоторизирани ръце.

Според доклад на Reuters администрацията на Байдън активно се занимава с въпроса за достъпа на китайски компании до полупроводникови AI чипове, произведени в САЩ, по заобиколен път. Този доклад се основава на информация от четирима души, запознати с въпроса.

По-специално, тази вратичка се използва, когато чиповете се придобиват от добре известната област за електроника Хуансянбей в Шънджън. Подобна дейност породи опасения относно широкото разпространение на усъвършенствани AI технологии в Китай.

Първоначално администрацията на Байдън наложи ограничения, които предоставиха на задграничните дъщерни дружества на китайски компании неограничен достъп до тези полупроводници. Това породи опасения за потенциална контрабанда на чипове в Китай и отдалечен достъп на потребители в страната.

Освен това последният доклад показа, че предстоящите правила, които се очаква да бъдат представени този месец, ще разширят обхвата на ограниченията, които преди това засягаха големи играчи като Nvidia и AMD. Този ход отразява постоянния ангажимент на американското правителство да засили контрола върху износа на чипове.

Докато усилията се съсредоточат върху затварянето на дупката в износа на AI чипове, решаването на проблема с достъпа на Китай до американски облачни услуги като Amazon Web Services (AWS) остава сложно предизвикателство. Решенията за тези облачни услуги обаче остават неясни.

Междувременно американските официални лица обмислят ограничаване на китайския достъп до услуги за изчисления в облак, за да защитят технологиите. На фона на засиления контрол върху износа на полупроводникови технологии САЩ и Китай балансират между контрамерките, което оказва влияние върху глобалния технологичен пейзаж и сигурността.

В отговор на ситуацията Китай се стреми да контролира износа си на материали, които са от решаващо значение за производството на AI чипове. Надпреварата за контрол на AI се разгръща с последици за технологиите и сигурността, тъй като ефективността и дългосрочното въздействие на тези мерки остават несигурни.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.