НАЧАЛО Алткойни

Uniswap: Повечето токени на платформата са измама, твърди проучване

ноември 3, 2022 9:58 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Uniswap: Повечето токени на платформата са измама, твърди проучване

Екип от изследователи твърди, че близо 98% от токените, пуснати на децентрализираната крипто борса Uniswap са "rug pull" измами.

Екипът е искал да надгради проучване от 2021 г., в което е използван алгоритъм за машинно самоoбучение, за да се анализират данните за транзакциите на токените листнати на Uniswap, които по-късно са се оказали rug pull измами. Този алгоритъм обаче открива подозрителни токени само след като измамите са осъществени.

Нови методи за засичане на измами

В новото проучване екипът твърди, че е добавил данни за транзакциите на още 20,000 токена, които са анализирани на ръка, и са успeли да разработят нови методи за машинно самообучение.

Тези нови методи могат да открият потенциални rug pull измами преди да бъдат извършени със 99% точност. От анализираните близо 27,000 токена само 631 са били признати за “незлонамерени“.

За да съберат данни за транзакциите на токените листнати в Uniswap V2 от 5 април 2020 г. до 3 септември 2021г. изследователите са ползвали архивиращ нод на Infura и API на Etherscan. 

В изследователският документ се обясняват подробности за използваните метод като индекса Херфиндал-Хършман и се твърди, че други детектори за измами като Rug Pull Detector и Token Sniffer дават подвеждащи резултати.

В децентрализираните финанси е обичайно токените да включват протоколи като UniCrypt за гаранция, че разработчиците няма да могат да прехвърлят средства от смарт договор, след като те са били депозирани от инвеститорите.

Според изследователите това не е гаранция срещу измама и 90% от токените, използващи заключващи договори, са склонни в крайна сметка да доведат до източване на ликвидността от страна на собствениците.

Първоначално проучването е споделено от Мултидисциплинарния институт за дигитални публикации (MDPI) през март 2022 г.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ето как крипто ще промени пазарите според големите инвеститори


Ръководителят на FactoryDАО Ник Алмънд също сподели в понеделник чернова от проучването с дата януари 2022. През март същата чернова беше споделена в уебсайта Cryptography ePrint Archive.

Споделената от MDPI версия е малко по-дълга и с разширен брой данни, включвайки токени, които са били листнати на Uniswap V2 до 3 септември 2021 г.

Повечето токени на Uniswap са измама

По мнение на съоснователя на DeFi Pulse – Скот Люис, много от токените в Uniswap са били просто фишинг измами, при които токенът се опитва да изглежда като утвърден. Според него един и същи злонамерен човек може да стой зад хиляди такива измами.

Мая Зехави – инвеститор и член на борда на израелския форум Blockchain Industry коментира методологията на изследователския екип. 

Тя критикува това, че изследователите не са взели предвид ликвидността или обема на токените, когато са определяли кои от тези 27,000 биха се оказали измама. Това според нея е грешна методология и не е правилна за установяването на твърденията на изследователите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Предпродажбата на Wall Street Memes приключва в 21:00. Инвеститорите бързат да не изпуснат последния шанс.

Wall Street Memes буквално изригна през уикенда, което беше очаквано. Само в рамките на уикенда проектът събра над $1.7 милиона, като меме инвеститорите очакват с нетърпение листването на крипто борсите.

септември 25, 2023 13:31 4 мин. четене

Търговия с криптовалути за начинаещи: Кои криптовалути са добра покупка в момента

Uniswap и Filecoin набират скорост, докато VC Spectra се покачва: Открийте най-добрите криптовалути, в които може да инвестират начинаещите!

септември 25, 2023 13:20 4 мин. четене

4 бюджетни криптовалути с потенциал за сериозна възвръщаемост

Търсите ли печеливши монети на изгодна цена? Тогава помислете за VC Spectra (SPCT), Algorand (ALGO), Render (RNDR) и NEO.

септември 25, 2023 13:15 4 мин. четене

Инвеститор напусна работа и тръгна с печалбите си от Биткойн на глобална пътешествие – VC Spectra следващата му цел?

След като намира успех с Биткойн, този човек се впуска в глобално приключение. Може ли VC Spectra да бъде следващата дестинация за неговите инвестиции?

септември 25, 2023 12:15 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.