НАЧАЛО Други

Украинският крипто фонд похарчи $54 милиона за военно снаражение

август 19, 2022 15:16 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Украинският крипто фонд похарчи $54 милиона за военно снаражение

Един от военните фондове с нестопанска цел в Украйна е похарчил $54 милиона от даренията си в криптовалута за военно оборудване, докато страната навлиза в 25-ата си седмица от нахлуването на Русия.

Вицепремиерът на Украйна и министър на дигиталната трансформация Михайло Фьодоров публикува в четвъртък в Twitter разбивка на разходите на фонда за направените покупки за каски и дигитални оптични мерници за пушки, наред с друго оборудване.

По-голямата част, около $11 милиона, е отишла за безпилотни летателни апарати, следвани плътно от бронежилетки, компютърен хардуер и софтуер.

Благодаря на крипто общността за подкрепата от началото на пълномащабното нахлуване“, написа министърът в Twitter.

Даренията бяха направени на организацията с нестопанска цел “Помощ за Украйна“, която се управлява от украинското Министерство на дигиталната трансформация. Крипто платежните релси се осигуряват от крипто борсата FTX, украинската борса Kuna Exchange и доставчика на DeFi стейкинг Everstake. Фондът беше създаден за първи път през март.

Въпреки мечия пазар криптовалутите се превърнаха в основен инструмент на отбраната на Украйна, осигуряващ гъвкавост и бързина, които буквално спасиха живота на нашите войници“, написа Александър Борняков в Twitter в края на юли.

Всяка “крипто зима” води до “крипто пролет”, но индустрията е тук, за да остане.

Даренията могат да се правят, като се използват, наред с други, Биткойн (BTC), Етериум (ETH), USDT, Solana (SOL) и Polkadot (DOT). Набраните средства се насочват към програми за хуманитарна помощ и въоръжените сили на Украйна.

Предистория на крипто даренията

Крипто общността – която започна да прави дарения в началото на инвазията – досега е събрала над $60 милиона за фонда, според уебсайта на НПО-то.

Русия премина през територията на Украйна на 24 февруари след седмици на струпване на войски по границите на страната, което предизвика глобално осъждане на Русия, включително икономически санкции, предвождани от САЩ.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: $70 милиарда напуснаха пазара – Биткойн пада под $22,000


Украйна, страна, която е приятелски настроена към криптовалутите, легализира дигиталните активи тази година след нахлуването на Русия с приемането на закона “За виртуалните активи” през февруари, който по-късно беше ратифициран от президента на страната Володимир Зеленски през март.

Законът постави началото на официална рамка за създаването на легален пазар за дигитални активи и установи лицензионен режим и регулаторен надзор. Законът съвпада с даренията от крипто общността, за които се твърди, че са в размер на стотици милиони.

Волатилните цени на криптовалутите оказаха негативно въздействие върху общата покупателна способност, от която Украйна се нуждае, за да съхранява своите боеприпаси и доставки. Страната все пак направи отделна покупка на стойност $58 милиона преди последния голям “спад” през юни, заяви Алекс Борняков, заместник-министър на дигиталната трансформация на Украйна.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Слабата политика на Русия може да се окаже пагубна за икономиката

Според доклад на Руския център за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози руската икономика е изправена пред предизвикателства, свързани с времето, в което политиците полагат усилия за ограничаване на инфлацията и стабилизиране на рублата.

септември 25, 2023 15:00 2 мин. четене

Ще издържи ли САЩ на икономическите заплахи?

Икономиката на САЩ се сблъска с предизвикателства през тази година и сега е изправена пред съвкупност от потенциални опасности, които могат да доведат до по-голяма несигурност.

септември 25, 2023 13:00 3 мин. четене

САЩ вероятно ще вдигне още един път лихвените проценти тази година – какво означава това за Биткойн?

Най-новото обобщение на икономическите прогнози на Федералния резерв на САЩ, което беше публикувано по-рано тази седмица, предлага ценна информация за перспективите на централната банка по отношение на лихвените проценти и икономиката в по-широк план.

септември 25, 2023 11:15 3 мин. четене

Топ 4 предизвикателства пред разширяването на БРИКС

През последните години се наблюдава засилване на геополитическото напрежение, което води до намаляване на усилията за сътрудничество, особено между големите държави.

септември 25, 2023 9:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.