НАЧАЛО Други

UBS спечели рекордните $29 милиарда от поглъщането на Credit Suisse

август 31, 2023 20:02 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
UBS спечели рекордните $29 милиарда от поглъщането на Credit Suisse

UBS оповести най-значителната тримесечна печалба, регистрирана някога от банка, постигайки $29 милиарда печалба, свързана с придобиването на Credit Suisse.

Швейцарската финансова институция оповести тези данни в четвъртък, потвърждавайки ангажимента си да погълне вътрешните операции на Credit Suisse, въпреки че се сблъска с опозиция от страна на местните и политическите среди. Очаква се сделката да доведе до значителни съкращения на работни места и закриване на множество клонове.

UBS пое задачата да спаси своя изпитващ затруднения колега пет месеца по-рано, а безпрецедентната ѝ печалба от $29 милиарда преди данъчно облагане се дължеше до голяма степен на счетоводната печалба в резултат на придобиването на стойност $3.4 милиарда.

Преди това най-високата тримесечна банкова печалба възлизаше на $14.3 милиарда, отчетена от JPMorgan в началото на 2021 г. Като се изключи счетоводното увеличение, UBS отчете $1.1 милиарда печалба преди данъчно облагане за тримесечието.

UBS уточни, че ще управлява отделно вътрешния бизнес на Credit Suisse, докато той не бъде юридически слят с UBS през следващата година. Пълното интегриране на двете швейцарски дружества се очаква да стане до 2025 г., което ще отбележи края на ангажиментите на Credit Suisse за спонсорство на вътрешния пазар.

Въпреки че международните сегменти на двете структури вече са в процес на интеграция, Credit Suisse отчете обща загуба преди данъци в размер на $10.6 милиарда (9.3 милиарда швейцарски франка) за второто тримесечие поради теглния от страна на клиенти в размер на 39 милиарда швейцарски франка.

Решението на UBS да погълне вътрешните операции на Credit Suisse и постепенно да премахне 167-годишната марка на банката беше спорен аспект на сливането, което представлява първият случай на обединяване на две световно значими финансови институции.

Обществено допитване, проведено малко след обявяването на сливането през март, показа, че три четвърти от швейцарските граждани са против сливането на вътрешните операции на UBS с някогашния ѝ конкурент.

Освен това UBS обяви намерението си да завърши по-широката интеграция на разширената група Credit Suisse до 2026 г., като планира да намали разходите с поне $10 милиарда.

Счетоводната печалба в размер на $29 милиарда, наречена отрицателна репутация, представлява разликата между стойността на активите на Credit Suisse в счетоводните й книги и по-ниската цена, платена от UBS за тях. Анализаторите очакваха още по-голяма печалба от $33 милиарда, но Credit Suisse претърпя загуби през годината, а UBS записа отписвания на някои от активите на Credit Suisse.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.