НАЧАЛО Финтех

Тунис е първата държава със собствена национална дигитална валута

НОЕ. 10, 2019 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Тунис е първата държава със собствена национална дигитална валута

Тунис обяви пускането на своята дигитална валута - елетронния динар.

Според руското държавно издание TASS, Тунис си партнира с руската фирма Universa за въвеждане на дигитална валута. В момента на стартирането бе направено символично прехвърляне на един динар между главата на централната банка Маруан Ел Абаси и представител на Международния валутен фонд (МВФ).


Победа над Китай


Докато всички очакваха Китай да бъде първата държава, издала цифрова валута, Тунис успя заеме тази позиция. Ясно е също, че тя не е криптовалута и се разграничава от венецуелския Petro. Вместо да създаде нова валута като Венецуела, Тунис само дигитализира съществуващите си пари.

Клиентите ще могат да харчат е-динар в хиляди магазини, кафенета и ресторанти през следващите няколко месеца. Той може да бъде закупен онлайн или чрез някой от планираните две хиляди павилиона в страната.

Надделяване над щатския долар и SWIFT


В допълнение към улесняването на транзакциите в страната, Тунис има амбициозна цел да приеме дигиталния актив за международна. Централната банка се надява да премахне необходимостта от щатски долари за трансгранични плащания.

Тунис също се надява да се отдели от широко използвания платежен протокол SWIFT, който може да изключи своите платежни канали за всяка страна по всяко време. С електронния динар, централната банка на Тунис си задържа контрола.

Прекалено много власт за Universa?


Докато Universa е технологичен партньор за дигиталната валута, Тунис може да й дава твърде много власт. Фирмата ще получи процент от всяка транзакция в системата. Компанията обаче твърди, че няма да има достъп до криптиращите ключове или разрешение за гледане на записи.

Според изпълнителния директор на Universa, Александър Бородич, таксата си заслужава, защото „Електронните банкноти не могат да бъдат фалшифицирани - всяка такава банкнота, подобно на хартиената версия, е защитена от криптография и подобно на физическата валута има свои дигитални водни знаци. А производството на такава банкнота е 100 пъти по-евтино от похабяването на мастило, хартия и електричество за печатарската машина."

Тъй като все повече държави се интересуват от дигитални валути, войната за CBDC ще се засили. Малайзия, Филипините, Аржентина, Бразилия и Китай работят върху собствените си цифрови валути, а Сингапур, Тайланд и Канада сериозно обмислят развитието на техни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Банката на Франция обяви успешен тест на дигитално евро
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Tether е все по-използван в сферата на децентрализираните финанси

Този резултат идва два месеца след първоначалното пускане на Tether на платформата, която предлага широка гама от други стабилни монети, включително Dai (DAI), USD Coin (USDC), sUSD и TrueUS...
МАЙ. 29, 2020 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Проучване на Revolut показва 68% ръст на крипто търговията на дребно

Почти една трета от 10-те милиона клиенти на Revolut са търгували с криптовалута в приложението, което обслужва крипто търговци на дребно.Откакто ограниченията свързани с карантината бяха въведени пре...
МАЙ. 29, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ripple предлагат ново технологично решение за корпоративните плащания

Облак, който да помага на клиентите да придвижват средствата по-бързо, включително XRP Много бизнес процеси сега стават все по-дигитализирани поради карантираната от пандемията по целия свят. Гигант...
МАЙ. 29, 2020 11:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Tencent инвестира 70 милиарда във финтех и изкуствен интелект

Инвестицията ще се разпредели през следващите пет години за разработката на финтех, включително блокчейн, облачни изчисления и изкуствен интелект (AI).Ройтерс съобщи на 26-ти май, че компанията, която...
МАЙ. 27, 2020 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света