НАЧАЛО Финтех

Тунис е първата държава със собствена национална дигитална валута

НОЕ. 10, 2019 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Тунис е първата държава със собствена национална дигитална валута

Тунис обяви пускането на своята дигитална валута - елетронния динар.

Според руското държавно издание TASS, Тунис си партнира с руската фирма Universa за въвеждане на дигитална валута. В момента на стартирането бе направено символично прехвърляне на един динар между главата на централната банка Маруан Ел Абаси и представител на Международния валутен фонд (МВФ).


Победа над Китай


Докато всички очакваха Китай да бъде първата държава, издала цифрова валута, Тунис успя заеме тази позиция. Ясно е също, че тя не е криптовалута и се разграничава от венецуелския Petro. Вместо да създаде нова валута като Венецуела, Тунис само дигитализира съществуващите си пари.

Клиентите ще могат да харчат е-динар в хиляди магазини, кафенета и ресторанти през следващите няколко месеца. Той може да бъде закупен онлайн или чрез някой от планираните две хиляди павилиона в страната.

Надделяване над щатския долар и SWIFT


В допълнение към улесняването на транзакциите в страната, Тунис има амбициозна цел да приеме дигиталния актив за международна. Централната банка се надява да премахне необходимостта от щатски долари за трансгранични плащания.

Тунис също се надява да се отдели от широко използвания платежен протокол SWIFT, който може да изключи своите платежни канали за всяка страна по всяко време. С електронния динар, централната банка на Тунис си задържа контрола.

Прекалено много власт за Universa?


Докато Universa е технологичен партньор за дигиталната валута, Тунис може да й дава твърде много власт. Фирмата ще получи процент от всяка транзакция в системата. Компанията обаче твърди, че няма да има достъп до криптиращите ключове или разрешение за гледане на записи.

Според изпълнителния директор на Universa, Александър Бородич, таксата си заслужава, защото „Електронните банкноти не могат да бъдат фалшифицирани - всяка такава банкнота, подобно на хартиената версия, е защитена от криптография и подобно на физическата валута има свои дигитални водни знаци. А производството на такава банкнота е 100 пъти по-евтино от похабяването на мастило, хартия и електричество за печатарската машина."

Тъй като все повече държави се интересуват от дигитални валути, войната за CBDC ще се засили. Малайзия, Филипините, Аржентина, Бразилия и Китай работят върху собствените си цифрови валути, а Сингапур, Тайланд и Канада сериозно обмислят развитието на техни.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Дигитализираното евро е необходимост, според основателя на Ledger
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Русия, Китай и редица други държави обмислят създаването на 'обща криптовалута'

BRICS, асоциацията на страните с нововъзникващи икономики, планира да въведе своя собствена международна платежна система, която да позволи намаляването на влиянието на икономически санкции, наложени ...
НОЕ. 15, 2019 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut търси да набере $ 500 милиона

От края на 2017 г., приложението на Revolut позволява на потребителите да извършват транзакции в криптовалути, включително Биткойн , Лайткойн и Етериум. Според Reuters, компанията планира да на...
НОЕ. 14, 2019 22:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Alpaca - новият инструмент за разработчици на приложения за търговия с акции

НОЕ. 14, 2019 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Регулирана швейцарска крипто банка официално стартира услугите си

Както бе съобщено, SEBA Bank AG (по-рано SEBA Crypto AG) е напълно регулирана институция, след като през август тази година си осигури лиценз за търговия с ценни книжа и банкиране от Швейцарския орган...
НОЕ. 13, 2019 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света