НАЧАЛО Други

Националната дигитална валута на Китай може да бъде всичко, но не и децентрализирана

НОЕ. 8, 2019 21:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Националната дигитална валута на Китай може да бъде всичко, но не и децентрализирана

Китайската национална дигитална валута е в процес на разработка, а нейната цел ще бъде да следи транзакциите и да ограничи прането на пари.

Според скорошно интервю със CNBC от 5-ти ноември 2019 г., съоснователят на Етериум , Джоузеф Любин, смята, че при дигиталната валута на Китайската централна банка (CBDC) липсва ключов компонент на блокчейн технологията - децентрализацията.

Дигиталната валута на Китайската централна банка не е децентрализирана


Според по-ранен доклад, Китай разкри плановете си да въведе цифрова валута на централната банка (CBDC), проект, ръководен от централната банка на страната. Ходът на Китай изглеждаше като прелом от предишната негативна позиция на страната, спрямо Биткойн и криптовалутите като цяло.

Но Любин, който също е основател на ConsenSys, спомена, че китайското CBDC е просто дигитална валута и нищо повече.

Китай вероятно не се интересува от този аспект на блокчейн технологията. Според мен, те ще допринесат за дигитален RMB, който използва някои от елементите на блокчейн. Но няма реална причина Китай да използва децентрализиращите аспекти на технологията.

Любин добави, че единственият начин националната валута на Китай да адаптира пълните характеристики на технологията на разпределената счетоводна книга (DLT) е, ако в проекта има други заинтересовани страни, освен централната банка на странатa (PBoC). Китайското правителство по-рано заяви, че не бърза да пусне своя CBDC.

Китайската национална валута като инструмент за контрол


На въпросите дали CBDC ще предостави на правителството и PBoC повече власт и контрол, съоснователят на Етериум заяви, че китайското правителство и колосалната банка вече имат значителен контрол.

Вместо това, националната виртуална валута на страната просто би позволила на правителството да поддържа контрола си.

По думите на Любин:

Мисля, че централната банка и правителството вече имат много значителен контрол, който ще се стремят да поддържат. Но от друга страна може потенциално да позволят взаимодействия между повече публични системи или повече глобални системи.


Китай е особено известен с високото си ниво на цензура и мониторинг - а именно „голямата защитна стена на Китай.“ Децентрализацията изглежда чужда за народа.

Въпреки предишната история на Китай с криптовалутите, изглежда, че страната може постепенно да възприеме зараждащата се технология. Според неотдавнашен доклад, азиатската държава търси да въведе електронна платежна система за дигитални валути (DCEP) преди края на 2019 г.

Освен това, на фона на просветляването на обществеността за DLT и криптовалутата, китайското правителство прие „Закон за криптографията“, който ще бъде приложен в началото на 2020 година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Банката на Франция обяви успешен тест на дигитално евро
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Telegram оттеглиха жалбата си срещу разпореждането на федералния съд

Този ход изглежда подсказва, че компанията е напълно изоставила своите планове на TON. По-рано този месец изпълнителният директор на Telegram - Павел Дуров обяви, че „активното им участие“ в проекта е...
МАЙ. 27, 2020 18:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн и SpaceX са ключови за бъдещето на човечеството

Според Пишевар, който е бил ранен инвеститор в такива гиганти като Uber и Airbnb, това са двете ключови иновации за бъдещето на човечеството.Отвеждането на хора на МарсВ едно от своите интервюта, амер...
МАЙ. 27, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Samsung обяви решение за сигурността при транзакции с криптовалути

Решението се състои от чип на Secure Element (SE) S3FV9RR и "подобрен" софтуер. Той е предназначен да осигури процеса на зареждане, изолирани хранилища и плащания на базата на мобилни устройства.Новия...
МАЙ. 27, 2020 10:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Дългосрочните притежатели на криптовалути се представят по-добре от трейдърите

В поредица от публикации в Twitter, споделени на 24-ти май, CZ изтъкна иронията на инвеститорите, вярващи, че са попаднали в крипто пространството „твърде късно“ по отношение на пазара, включително и ...
МАЙ. 27, 2020 09:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света