НАЧАЛО Други

Националната дигитална валута на Китай може да бъде всичко, но не и децентрализирана

НОЕ. 8, 2019 21:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Националната дигитална валута на Китай може да бъде всичко, но не и децентрализирана

Китайската национална дигитална валута е в процес на разработка, а нейната цел ще бъде да следи транзакциите и да ограничи прането на пари.

Според скорошно интервю със CNBC от 5-ти ноември 2019 г., съоснователят на Етериум , Джоузеф Любин, смята, че при дигиталната валута на Китайската централна банка (CBDC) липсва ключов компонент на блокчейн технологията - децентрализацията.

Дигиталната валута на Китайската централна банка не е децентрализирана


Според по-ранен доклад, Китай разкри плановете си да въведе цифрова валута на централната банка (CBDC), проект, ръководен от централната банка на страната. Ходът на Китай изглеждаше като прелом от предишната негативна позиция на страната, спрямо Биткойн и криптовалутите като цяло.

Но Любин, който също е основател на ConsenSys, спомена, че китайското CBDC е просто дигитална валута и нищо повече.

Китай вероятно не се интересува от този аспект на блокчейн технологията. Според мен, те ще допринесат за дигитален RMB, който използва някои от елементите на блокчейн. Но няма реална причина Китай да използва децентрализиращите аспекти на технологията.

Любин добави, че единственият начин националната валута на Китай да адаптира пълните характеристики на технологията на разпределената счетоводна книга (DLT) е, ако в проекта има други заинтересовани страни, освен централната банка на странатa (PBoC). Китайското правителство по-рано заяви, че не бърза да пусне своя CBDC.

Китайската национална валута като инструмент за контрол


На въпросите дали CBDC ще предостави на правителството и PBoC повече власт и контрол, съоснователят на Етериум заяви, че китайското правителство и колосалната банка вече имат значителен контрол.

Вместо това, националната виртуална валута на страната просто би позволила на правителството да поддържа контрола си.

По думите на Любин:

Мисля, че централната банка и правителството вече имат много значителен контрол, който ще се стремят да поддържат. Но от друга страна може потенциално да позволят взаимодействия между повече публични системи или повече глобални системи.


Китай е особено известен с високото си ниво на цензура и мониторинг - а именно „голямата защитна стена на Китай.“ Децентрализацията изглежда чужда за народа.

Въпреки предишната история на Китай с криптовалутите, изглежда, че страната може постепенно да възприеме зараждащата се технология. Според неотдавнашен доклад, азиатската държава търси да въведе електронна платежна система за дигитални валути (DCEP) преди края на 2019 г.

Освен това, на фона на просветляването на обществеността за DLT и криптовалутата, китайското правителство прие „Закон за криптографията“, който ще бъде приложен в началото на 2020 година.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Дигитализираното евро е необходимост, според основателя на Ledger
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Дигитализираното евро е необходимост, според основателя на Ledger

Той смята, че това е най-добрият начин да се отвърне на плановете на Facebook за Libra.Ledger е един от водещите производители на хардуерни портфейли за криптовалути. Oснователят на компанията наскоро...
НОЕ. 16, 2019 17:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Изчезнал Биткойн е предполагаемо свързан с разузнавателната служба на Русия

Неотдавнашното разследване на BBC по делото за крипто борсата BTC-e, в което съоснователят Александър Виник е обвинен в измама и пране на цели $4 милиарда в Биткойн (BTC) в продължение на шест годи...
НОЕ. 16, 2019 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-голямата армия в света може да получава възнаграждения в криптовалути

Китайските войници може да получат възнаграждения в криптоThe South China Morning Post цитира PLA Daily, официалния вестник на Народоосвободителната армия, като съобщи, че китайската армия ще стимулир...
НОЕ. 15, 2019 19:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

На този етап Binance няма да отварят офис в Пекин

"Нямаме офис в Пекин. Това е просто неверен слух."Що се отнася до стратегията им в Китай, CZ казва, че те ще се съсредоточат върху научните изследвания и развойна дейност, като същевременно ще помагат...
НОЕ. 15, 2019 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света