НАЧАЛО Алткойни

Tron ще създаде алгоритмични стабилни монети

април 22, 2022 12:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Tron ще създаде алгоритмични стабилни монети

Първо, той беше обозначен като „убиеца на Етериум“. Сега иска да бъде "убиеца на Terra".

Tron, блокчейн, който може да се похвали със смарт договори и децентрализирани приложения в мащабируема мрежа, навлиза в играта с алгоритмичните стабилни монети.

Създателят на компанията Джъстин Сън обяви вчера, че Tron DAO – преструктурираната“ фондация Tron, която “позволява на потребителите да участват в управлението и вземането на решения“ относно мрежата — ще започне да издава стабилна монета USDD от 5-ти май. (Допълнителното “D” означава децентрализирано.)

В отделно съобщение Tron DAO каза, че “ще набере $10 милиарда резерви от видни играчи в блокчейн индустрията” през следващите 6 до 12 месеца. Целта е да се осигури ликвидност в случай на спешност на стабилните монети, емитирани на Tron – включително както USDD, така и Tether – като по този начин се поддържа тяхната стойност стабилна дори по време на финансова криза.

НЕ ИЗПУСКАЙ
С какво Илон Мъск може да помогне на Twitter и Dogecoin

Стабилните монети са жизнената сила на мрежите за смарт договори, помагайки на потребителите лесно да преминават между приложения – включително приложения за заеми, игри и децентрализирани борси – без постоянно да се потапят обратно в света на фиатните валути.

Стабилните монети като USDT на Tether и USDC, издадени от Circle, са фиксирани 1:1 към щатския долар чрез прост механизъм: Хората трябва да плащат $1 за всяка 1 стабилна монета, която е изсечена. След това издателят на стабилни монети привидно поставя тези депозити в банката и улеснява обратното изкупуване, така че притежателите на монети да имат увереност в тяхната постоянна стойност.

Истината обаче е по-сложна. След години на твърдения, че всеки USDT е подкрепен с $1 в банка, Tether в крайна сметка призна, че резервите включват “парични еквиваленти”, включително дигитални активи. (Оттогава компанията заяви, че ще намали размера на краткосрочния корпоративен дълг, известен като “търговски книжа”, в своите резерви, докато конкурентът Circle държи само фиатни пари и държавни ценни книжа в сметката си.)

Tron вече е доста популярна мрежа за Tether. Базираната на Tron USDT има пазарна капитализация от $41.7 милиарда в сравнение с $39.8 милиарда за тази на Етериум, според данни от Coin Metrics. Но компанията на Сън не се стреми да създаде друга централизирана стабилна монета, по тяхни думи. Вместо това, те искат да създадат децентрализирана стабилна монета, която е подкрепена не с физически пари, а с алгоритми.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Robinhood се насочва към Великобритания чрез придобиването на Ziglu

Очевидният модел тук е стейбълкойна UST на Terra Network, сега третата по големина стабилна монета по пазарна капитализация, която се свързва с токена LUNA, за да се контролира. Фиксацията на UST се поддържа чрез механизъм за изгаряне — трябва да унищожите LUNA, за да издадете UST, и обратно — в комбинация с арбитражни стимули, докато цената на LUNA може да се движи.

Въпреки че създателите на Terra, Terraform Labs, споделят увереността си, че UST ще удържи своята фиксация, те също така са разгърнали стратегия за подкрепа, при която Luna Foundation Guard (LFG) – която съществува единствено за подкрепа на мрежата Terra – закупи Биткойн на стойност над $1 милиард за резервите си. LFG казва, че планира да инвестира още $100 милиона в Avalanche, тъй като започва да диверсифицира.

Пазарната капитализация на TRX на Tron, която е нараснала с 15% спрямо новината за алгоритмичните стабилни монети, е точно извън топ 20; тя е на $7.2 милиарда в сравнение със $17 милиарда на Terra. И според данни от DeFi Llama, криптовалутата се нарежда на седмо място по обща заключена стойност (TVL) в мрежата и поддържа по-малко от дузина приложения в сравнение със стотици в Етериум, Fantom и Avalanche. (TVL е груба мярка за това колко пари се въртят в различните приложения на платформата.) Terra се нарежда на второ място, след Етериум.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Цената на Terra Classic (LUNC) се изстреля с 25% след нова актуализация

Общността на Terra Luna Classic наскоро прие резолюция за справяне с несъответствие в последователностите, което засегна някои валидатори.

декември 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Етериум до $3,000 през декември – какви са шансовете?

През по-голямата част от ноември цената на Етериум (ETH) се движеше в диапазн, като се колебаеше между $2,133 до $1,917. Тези ценови нива бяха тествани два пъти, което показва несигурност сред търговците. 

декември 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Прогноза за цената на Polkadot – какво да следим

Пазарът на криптовалути като цяло е сравнително стабилен, но Polkadot (DOT) показа забележителен ръст, като се повиши с 2.5% до $5.55 само за последните 24 часа.

декември 2, 2023 17:00 2 мин. четене

Топ 3 криптовалути, които могат да се представят по-добре от Биткойн този месец

Въпреки забележителния ръст на Биткойн от септември насам, тези алтернативни криптовалути показват още по-силни ценови движения. Въпросът е: могат ли те да надминат печалбите на BTC през декември?

декември 2, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.