НАЧАЛО Крипто Крими

Трима арестувани след предполагаема крипто измама за $722 милиона

11.12.2019 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Трима арестувани след предполагаема крипто измама за $722 милиона

Властите на щата Ню Джърси обявиха ареста на трима мъже, които са обвинени в измама на инвеститори за над $722 милиона като част от предполагаема крипто Понци схема, именувана BitClub Network, съобщава на 10-и декември Министерството на правосъдието.

Обвиненията срещу BitClub Network

Според прессъобщението, BitClub Network са обещавали огромни проценти на възвръщаемост в замяна на инвестиции в споделен пул (басейн) за добив на криптовалути. Участниците в центъра на схемата предполагаемо са присвоили над $722 милиона от тези средства, за да поддържат собствения си пищен живот, а не да се пренасочват към обещания басейн.

Властите освен това обвиняват тримата арестувани в фалшифициране на информация за възвръщаемостта, за да бъдат привлечени и повече инвестиции.

Тримата обвиняеми са Матю Гьотче и Йобадия Уикс – двамата от Колорадо – и Джоузеф Абел от Калифорния. Властите обвиняват първите двама в конспирация за извършване на измама, което носи максимална присъда от 20 години затвор, както и конспирация за предлагане и продажба на нерегистрирани ценни книжа. Абел, който очевидно е по-малко “централен” в схемата, е обвинен само в конспирация за предлагане и продажба на нерегистрирани ценни книжа, с възможност за максимална присъда от 5 години.

В съобщението за пресата се споменават и други заговорници, които не са назовани или обвинени в престъпления.

Подозрителна история

Това не е първата индикация, че BitClub може да не е напълно правомерна операция. Още през 2016 г. крипто медията 99Bitcoins предупредиха да не се инвестира в BitClub, въпреки премахването на по-ранен етикет на “измама” от компанията. Авторът Офир Бейгъл поясни:

След като събера фактите, не мога да докажа, че мрежата на Bitclub безсъмнено е измама. Въпреки това, все още мисля, че бизнес моделът на Bitclub Network липсва и лично не бих инвестирал в него.

Още през март 2017 г. бе съобщено за обвинения, че BitClub са започнали да злоупотребяват с мрежата Биткойн (BTC).

Текущи съдебни действия срещу OneCoin

Вероятно най-известната крипто измама в историята, случаят на OneCoin е обект на множество съдебни действия в последно време. През ноември съдебните заседатели в Манхатън намериха адвокат за виновен в изпирането на над $400 милиона от името на известния основател на OneCoin, Ружа Игнатова, известна още като “Крипто кралицата”. За услугите му се твърди, че са му били платени $50 милиона.

Местоположението на Игнатова остава неизвестно. Само миналата седмица, уебсайтът на OneCoin най-накрая излезе офлайн, след като бе помогнал на предполагаемата схема да набере $4 милиарда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Крейг Райт призна, че е фалшифицирал Биткойн документи

По време на съдебното заседание, проведено от Алианса за отворени патенти за криптовалути (COPA), Крейг Райт призна, че е направил промени в представения от него документ за Биткойн, както стана ясно по време на заседанието в петък.

24.02.2024 17:00 2 мин. четене

Бившият сътрудник на Сам Банкман-Фрийд ще влезе в съда през май

Райън Салейм, който преди това е бил съизпълнителен директор на FTX Digital Markets, ще се яви пред нюйоркски съд на 1 май за произнасяне на присъда след признаване на вината му по две обвинения в престъпление.

24.02.2024 13:00 2 мин. четене

Съоснователят на Axie Inifinity изгуби милиони в скорошен крипто хак

Днес Джеф “Jihoz” Зирлин, съосновател, известен с работата си в Axie Infinity и Ronin Network, разкри тревожно събитие.

24.02.2024 11:00 1 мин. четене

ОФИЦИАЛНО: Основателят на Terra ще бъде екстрадиран в САЩ

До Куон, бившият криптовалутен магнат и създател на екосистемата Terra (LUNA), ще бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря по обвинения в измама.

22.02.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.