НАЧАЛО Финтех

Трансгранични CBDC: По-евтини и по-сигурни глобални плащания?

март 8, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Трансгранични CBDC: По-евтини и по-сигурни глобални плащания?

В понеделник Банката за международни разплащания (БМР) публикува доклад, в който се посочва, че трансгранична система, свързваща дигиталните валути на централните банки, може да доведе до по-безопасни и по-достъпни глобални плащания.

Иновационният център на БМР, базиран в Базел и работещ съвместно с централните банки на Израел, Норвегия и Швеция, наскоро завърши Проект Icebreaker. Този проект има за цел да идентифицира решения за трансгранични транзакции, базирани на DLT.

Според Сесилия Скинсли, която ръководи Центъра за иновации на БМР, този проект дава възможност на централните банки да разработят самостоятелно своите дигитални валути, насочени към потребителите, преди да предложат модел за използване на същите DLT в сферта на международните плащания.

Тъй като държавите по света се конкурират за разработването на свои собствени CBDC, това предложение има за цел да насърчи оперативната съвместимост между националните инфраструктури, да намали рисковете при сетълмента и контрагента, както и да намали времето и разходите за транзакциите.

Icebreaker предлага модел, който свързва националните системи за CBDC на дребно. Хъбът Icebreaker, който се състои от доставчици на валутни услуги от двете страни, избира най-икономичния път за конвертиране за платеца при трансгранична транзакция.

Според доклада “доставчиците на валутни услуги ще държат и управляват ликвидността на [CBDC на дребно] в своите оперативни валути” и “следователно хъбът Icebreaker поддържа база данни в реално време за подадените валутни курсове и при поискване връща на платеца най-добрия наличен курс заедно с идентичността на доставчика на валутни услуги”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум: Анализатор споделя предупреждение за алткойна


БМР подкрепя разработването на дигитални валути на централните банки. “CBDC възпроизвеждат съществуващите форми на пари по технологично по-добър начин”, според генералния мениджър Агустин Карстенс.

През тази година политиците се фокусират върху развитието на CBDC – страни като Австралия и Обединеното кралство вече са постигнали значителни успехи. Миналата седмица администрацията на Байдън обяви, че ще започне да провежда редовни срещи за обсъждане на потенциален дигитален долар, който да допълни проучванията на Федералния резерв.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Шефът на BlackRock е оптимист по отношение на дигиталните активи въпреки рисковете

Лари Финк, главен изпълнителен директор и председател на BlackRock, най-голямата компания за управление на активи в света, изрази вълнението си от развитието на сферата на дигиталните активи в годишното си писмо до инвеститорите, публикувано на 17 март 2023 г.

март 20, 2023 8:00 1 мин. четене

Фед обяви предстоящото стартиране на услуга за незабавни плащания

Федералният резерв на САЩ наскоро обяви предстоящото стартиране на услугата FedNow през юли, която има за цел да позволи на финансови институции от всякакъв мащаб и местоположение да предлагат услуги за незабавни плащания в цялата страна, денонощно и 365 дни в годината.

март 17, 2023 13:00 2 мин. четене

Stripe си осигури $6.5 милиарда в нов кръг на финансиране с по-ниска оценка

Stripe набра $6.5 милиарда в нов кръг на финансиране, който оценява компанията на $50 милиарда и планира да използва средствата, за да осигури ликвидност на служителите и да изпълни данъчните си задължения.

март 17, 2023 10:00 1 мин. четене

Coinbase си партнира с DeFi компания за нова децентрализирана борса

Coinbase, добре позната борса за криптовалути, си партнира с криптофирма, фокусирана върху защитата на личните данни, за да представи нова платформа за децентрализиран обмен (DEX).

март 10, 2023 13:00 2 мин. четене