НАЧАЛО Други

Това ли беше краят на ниските лихвени проценти в САЩ?

21.08.2023 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Това ли беше краят на ниските лихвени проценти в САЩ?

Въпреки значителното увеличение на лихвения процент от Федералния резерв до 22-годишен връх, икономиката продължава да проявява устойчивост. 

Оценките сочат, че растежът през третото тримесечие е на път да надхвърли тенденцията от 2%. Това накара икономистите да се запитат дали лихвените проценти някога ще се върнат на нивата отпреди 2020 г., дори ако инфлацията се върне към целта на Фед от 2% през следващите няколко години.

В основата на въпроса е концепцията за неутралния лихвен процент. Този лихвен процент означава равновесната точка между търсенето и предлагането на спестявания, осигуряваща стабилен икономически растеж и инфлация.

Първоначално предложен от икономиста Кнут Виксел преди един век, неутралният лихвен процент не е пряко наблюдаем. Вместо това експертите го извеждат от икономическото поведение. Силното заемане и харчене, съчетани с нарастваща инфлация, показват, че неутралният лихвен процент е по-висок от текущия. Обратно, слабото заемане на средства и намаляването на инфлацията предполагат по-нисък неутрален лихвен процент.

Дебатът относно определянето на неутралния лихвен процент придобива значимост напоследък. Рязкото нарастване на инфлацията от началото на 2022 г. накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти значително над неутралния лихвен процент.

В условията на затихваща инфлация, но запазваща се стабилна икономическа активност, оценките на неутралния лихвен процент могат да станат по-важни през следващите месеци. 

Ако неутралният лихвен процент се е повишил, това може да доведе до повишаване на краткосрочните лихвени проценти или да отложи намаляването на лихвените проценти при намаляване на инфлацията. Възможно е също така да поддържа по-висока доходност на дългосрочните облигации, оказвайки влияние върху лихвите по ипотечните кредити и корпоративния дълг.

На тримесечна база представителите на Фед прогнозират евентуалната точка на установяване на лихвените проценти, което по същество представлява тяхната оценка за неутралния лихвен процент. Тази медианна прогноза се понижи от 4.25% през 2012 г. до 2.5% през 2019 г. При коригиране с 2% инфлация това доведе до реален неутрален лихвен процент (известен също като “r*” или “r-star”) от 0.5%. През юни медианната прогноза остана на равнище от 0.5%.

Това съвпада с добре оценен модел, разработен съвместно с президента на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс, който също определя неутралния лихвен процент на 0.5%. Въпреки това, докато медианата не се е променила, оценките на някои официални лица постепенно се увеличават.

Има три основни причини, поради които експертите смятат, че неутралният лихвен процент може да бъде по-висок, отколкото преди 2020 г:

  • Икономическият растеж надхвърля оценките на Фед за дългосрочния му потенциален темп, което показва, че настоящите лихвени проценти не са прекалено рестриктивни.
  • Държавните дефицити и инвестициите в чиста енергия могат да повишат търсенето на спестявания, което да тласне неутралния лихвен процент нагоре.
  • Пенсионерите, използващи спестявания и инвестициите, повишаващи производителността, като изкуствения интелект, биха могли да повишат неутралния лихвен процент.

Въпреки че дискусиите относно неутралната ставка продължават, те остават нерешени. Съществуват различни гледни точки, като прогнозите варират от под 1% до нива, близки до нормата преди пандемията. Председателят на Фед Джером Пауъл предупреди да не се вземат политически решения въз основа на ненаблюдаеми оценки като неутралния лихвен процент.

С развитието на икономическата динамика разбирането за влиянието на неутралния лихвен процент върху лихвените проценти и по-широката икономика продължава да се развива.

Източник: WallStreetJournal

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.