Home

Ще успеят ли Русия и Китай дадат предимство на БРИКС пред долара?

19.08.2023 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще успеят ли Русия и Китай дадат предимство на БРИКС пред долара?

Предстоящият тест за определяне на това дали БРИКС могат да подкопаят позицията на САЩ на основна световна суперсила ще се проведе чрез важна дипломатическа среща в Южна Африка.

През следващата седмица лидерите на коалицията БРИКС ще се съберат в Йоханесбург за важна среща на върха. По време на това събитие Москва и Пекин възнамеряват да създадат твърда противотежест на доминираната от Запада международна рамка. 

И Русия, и Китай желаят да подмладят алианса БРИКС, като покажат на международната общност, че съществуват жизнеспособни алтернативи на сложната мрежа от ръководенa от САЩ партньорства и институции, които в продължение на много десетилетия упражняват контрол върху световните дела.

Приблизително 40 държави, от Аржентина и Саудитска Арабия до Казахстана изразиха интерес да се присъединят към БРИКС. Освен това повече от 67 световни лидери и видни личности получиха покани за предстоящата среща на върха.

Глобалният юг ще следи отблизо предстоящата среща на върха на БРИКС с надеждата, че тази възходяща коалиция от световни и средни сили ще постигне напредък в преодоляването на значителните празноти, произтичащи от неадекватното глобално управление на Америка“, отбелязва Саранг Шидор, който ръководи програмата за глобалния юг в мозъчния тръст Quincy Institute. 

Дори когато нововъзникващите икономики се борят с последиците от пандемията и руския конфликт в Украйна, помощта на Вашингтон е минимална, тъй като вместо това САЩ следва настъпателна стратегия за повишаване на лихвените проценти, като по този начин изостря икономическите сътресения в световен мащаб.

Наближаващата среща на върха предизвиква паралели с епохата на Бандунгската конференция, когато по време на Студената война 29 правителства от Азия, Африка и Близкия изток се събират, за да поставят основите на движението на необвързаните страни.

По подобен начин БРИКС функционира като алтернатива – макар и донякъде зараждаща се – за оспорване на преобладаващата хегемония на епохата, макар че това усилие е усложнено от участието на Китай и Русия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск върна “лазерните очи” на профилната си снимка в X

След като Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара в САЩ през 2024 г., милиардерът Илон Мъск промени профилната си снимка в X.

21.07.2024 23:09 1мин. четене

Доналд Тръмп с първи коментари след оттеглянето на Джо Байдън

След като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, Доналд Тръмп коментира ситуацията чрез телефонно обаждане.

21.07.2024 21:44 1мин. четене

Стана ясно предложението на Джо Байдън за новия президент на САЩ

Джо Байдън реши да не продължава президентската надпревара, а да съсредоточи цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата.

21.07.2024 21:20 1мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, което изпрати изборите в неизвестна посока.

21.07.2024 20:58 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.