Home

Tornado Cash и ролята на платформата в ядрената програма на Северна Корея

09.11.2022 19:07 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Tornado Cash и ролята на платформата в ядрената програма на Северна Корея

Положението на миксерът за криптовалути Tornado Cash продължава да се влошава. Министерството на финансите на САЩ вече е изменило санкциите, подчертавайки ролята на платформата в севернокорейската програма за ядрени оръжия.

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ, или OFAC, на 8 ноември актуализира санкциите по отношение на Tornado Cash в официално съобщение за пресата.

В него също така се посочват две лица, участващи в “дейности по транспортиране и снабдяване” за Корейската народнодемократична република, в списъка на специално определените граждани и блокираните лица (SDN).

Tornado Cash в дълбоки води

OFAC “промени санкционния режим” на Tornado Cash като в допълнение към това взе предвид дейностите, извършвани от севернокорейските граждани Ри Сок и Ян Джийонг, в основата на санкциите си.

Тази актуализация идва след като първоначалната санкция беше въведена за първи път през август след обвиненията в киберпрестъпления. Сега обаче OFAC преквалифицира крипто миксера в опит да ограничи способността на КНДР да развива незаконните си програми за оръжия за масово унищожение и балистични ракети”.

Освен това промяната “включва допълнително основание за определянето на Tornado Cash по отношение на неговата подкрепа за дейностите на КНДР”.

Тази санкция беше наложена за първи път на Tornado Cash във връзка с твърдения, че хакери са използвали платформата за прехвърляне на незаконни средства. Основният пример за това беше известната севернокорейска група Lazarus Group, за която се твърди, че е изпрала над $455 милиона в открадната криптовалута.

Без излишни рискове

Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите, отговарящ за тероризма и финансовото разузнаване, заяви:

“Днешното действие по налагане на санкции е насочено към два ключови възела на оръжейните програми на КНДР: нарастващата зависимост на страната от незаконни дейности, включително киберпрестъпност, за генериране на приходи, и способността й да набавя и транспортира стоки в подкрепа на програмите за оръжия за масово унищожение и балистични ракети.”

Излишно е да казваме, че това беше сериозен удар за проблемната платформа. Данните от Dune показват още значителен спад на уникалните потребители всяка седмица след обявяването на санкциите през август 2022 г. През октомври броят на уникалните ѝ потребители е спаднал до едва 40.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Активните адреси на FTT близо до 0 през 2022 г.


Санкциите сринаха Tornado Cash от исторически върхове по отношение на уникалните потребители до дългосрочни дъна.

Отпор за крипто общността

Въпреки очевидното падение крипто общността все още не се е предала. Coin Center, с финансова подкрепа от Coinbase, остава необезпокоявана в своята стратегия.

“Нищо от това, което обявиха, не променя стратегията ни в този съдебен процес”, заяви в Twitter Питър ван Валкенбург, директор по изследванията на Coin Center. “Тези развития подчертават произволния и капризен характер на действията на Министерството на финансите и продължаващото неразбиране на технологията.”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Tether и Bitfinex са изправени пред обвинения в пазарна манипулация

В резултат на важни правни промени Tether и Bitfinex са въвлечени в колективен иск с твърдения за манипулиране на пазара и антитръстови нарушения.

16.07.2024 22:00 1мин. четене

Още един крипто протокол стана жертва на хакерска атака

Крипто протокол току-що загуби милиони долари в алткойни по време на сериозен пробив в сигурността, както съобщи Cyvers Alerts.

16.07.2024 17:30 1мин. четене

Севернокорейски хакери са предполагаемо свързани с експлойт на крипто борса за $305 милиона

Последните събития сочат, че Lazarus Group, известна хакерска структура, спонсорирана от държавата, може да стои зад пробива на японската крипто борса DMM Bitcoin на стойност $305 милиона.

16.07.2024 8:30 1мин. четене

Потърпевш от фишинг атака успя да възстанови откраднати средства

Жертва на фишинг атака на стойност $24 милиона е получила частично възстановяване, след като извършителят доброволно е върнал част от откраднатите средства.

15.07.2024 23:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.