НАЧАЛО Други

Топ 5 съвета за начинаещи инвеститори

06.03.2024 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 5 съвета за начинаещи инвеститори

Реалността е, че инвестирането крие значителни рискове, особено за начинаещите, тъй като все още не знаят за какво да внимават или какво да следят.

Но с правилните знания и подход те може да положат усилия и да сведат тези рискове до минимум. В тази статия може да разгледате някои съвети, похвати и стратегии, които да насочат началните ви стъпки към постигане на инвестиционните ви цели.

1. Първо изяснете целите си

Въпреки че може да звучи очевидно, определянето на целите ви е от решаващо значение, както ще потвърди всеки опитен инвеститор. Стремите ли се към бърз растеж на капитала или имате за цел да изградите портфейл, който да генерира пасивен доход за ранно пенсиониране? Тези цели изискват противоположни подходи – съответно активно и пасивно инвестиране.

Различните цели и срокове изискват различни стратегии. Инвестирането в облигации или пенсионни сметки като IRA (индивидуални пенсионни фондове) или 401(k) изисква минимални усилия и представлява минимален риск, но е свързано с по-дълго чакане за възвръщаемост. Обратно, краткосрочната търговия с акции може да даде резултати в същия ден, но изисква активно участие и носи по-висок риск.

2. Избирайте финансовите си активи разумно

След като сте определили целите си, помислете за средствата за постигането им – а именно за вида на активите, в които ще инвестирате.

Обикновено портфейлите се изграждат чрез брокерски сметки, като най-често срещаните инвестиционни активи са акции, взаимни фондове и ETF-и. В днешно време множество платформи предлагат разнообразни предимства, съобразени с вашите цели.

За по-прости и не толкова сложни инвестиционни цели, като например инвестиране в растеж, можете да изберете робот-консултант, който може да се похвали с по-ниски такси и да автоматизира задачи като ребалансиране.

3. Определете бюджетен лимит

От съществено значение е да определите и да се придържате към бюджетните си ограничения, за да избегнете прекомерни разходи. Влизането във високолихвен дълг може да ерозира потенциалната възвръщаемост, което води до низходяща спирала на натрупване на дългове. Освен това съществуват различни инвестиционни подходи, включително еднократни инвестиции и усредняване на разходите в долари (DCA). За пенсионните сметки отделянето на 15% от дохода ви е стандартна насока, но можете да започнете и с едва 1%, в зависимост от целите и ресурсите ви.

4. Оценявайте поносимостта си към риск чрез диверсификация

Както беше споменато по-рано, различните подходи са свързани с различни нива на риск. Активната търговия на фондовата борса е свързана с по-голям риск, отколкото инвестирането в държавни облигации, но също така предлага по-висока потенциална възвръщаемост.

Следователно е препоръчително да диверсифицирате портфейла си, като включите различни активи, за да намалите риска и да оптимизирате възвръщаемостта. Диверсифицираният портфейл се справя по-добре със загубите и ви позволява да увеличите потенциалната възвръщаемост. Да претърпите загуба на част от инвестицията си е много по-малко опустошително, отколкото да заложите всичко на един актив, само за да видите, че той се проваля.

5. Редовно наблюдавайте и ребалансирайте портфейла си

Вашето инвестиционно пътешествие не приключва с формулирането на стратегия и придобиването на активи. Пазарите са променливи и условията се променят с течение на времето. Това, което може да е било ефективно миналия месец, може да се окаже безполезно след шест месеца.

От съществено значение е периодично да преразглеждате стратегията си и да коригирате портфейла си в зависимост от променящите се нужди или пазарните промени. Макар че някои активи може да изискват по-често наблюдение от други, активното ангажиране с портфейла ви е полезно във всички случаи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.