НАЧАЛО Други

Топ 5 причини защо Китай може да не успее да позиционира юана пред долара на глобалните пазари

08.12.2023 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 5 причини защо Китай може да не успее да позиционира юана пред долара на глобалните пазари

Според Фондацията за международен мир "Carnegie" опитът на Китай за дедоларизация ще се сблъска с някои основни пречки.

Робърт Грийн, учен от базирания във Вашингтон мозъчен тръст, посочи усилията на Китай през последната година да засили присъствието на юана в световната търговия, докато Китай и другите страни от БРИКС се опитват постепенно да прекратят използването на долара.

Ограничено предлагане на юани извън Китай

Наличността на юани извън Китай остава ограничена, главно поради капиталовия контрол в страната, ограничаващ офшорния достъп до валутата ѝ, както е отбелязано в работен документ на Banque de France. Данните на МВФ за второто тримесечие на 2023 г. разкриват, че юанът съставлява едва 2.45% от резервите на чуждестранните централни банки, което рязко контрастира с доминиращия дял на долара от 59% през този период.

Доларът продължава да доминира в транзакциите

Въпреки усилията на Китай участието на юана в транзакциите на SWIFT е едва 3.47% в сравнение с доминиращия дял на долара от 48% в световен мащаб. Дори в рамките на трансграничните плащания на Китай през 2023 г. приблизително 47% от тях са деноминирани в долари, въпреки че само около 17% от китайския износ се насочва към САЩ, според търговските данни за 2021 г.

Предизвикателства, произтичащи от китайската икономика и контрол

Несигурното състояние на китайската икономика, утежнено от контрола върху капитала, представлява допълнителна пречка за широкото приемане на юана.

Икономическите затруднения след корекциите в Ковид политиките, съчетани с проблеми в потребителското търсене и проблемния сектор на недвижимите имоти, намаляват доверието. Строгият контрол, ограничаващ движението на юана в и извън страната, намалява неговата ликвидност, което потенциално прави алтернативи като долара по-привлекателни.

Зависимост на Китай от долара

Парадоксално е, че собствената валутна система на Китай разчита в голяма степен на щатския долар, като по-голямата част от търговията с юани се извършва срещу него. Анализите сочат, че около 50% от валутните резерви на Китай през 2022 г. се състоят от долари, което обвързва съдбата на юана със стабилността на зелените пари.

Действия на САЩ върху развиващите се пазари

Развиващите се пазари, изправени пред недостиг на долари, се обърнаха към юана. Преодоляването на този недостиг може да пренасочи икономиките от юана. Недостигът на долари засяга страни като Аржентина, Египет и Етиопия, което предизвиква интерес към юана. Политиците в САЩ трябва да се справят с недостига на долари, за да разберат мотивите, поради които други икономики се обръщат към Китай за валутни решения.

В заключение, макар че Китай продължава да полага усилия за интернационализиране на юана и намаляване на зависимостта от долара, огромните пречки, които се коренят в глобалната финансова динамика и в собствения икономически пейзаж на Китай, поставят значителни предизвикателства пред тази амбициозна програма.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.