НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо най-голямата икономика в Африка не се присъедини към съюза

септември 24, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо най-голямата икономика в Африка не се присъедини към съюза

След неотдавнашните събития, свързани с изключването на Нигерия от алианса БРИКС, е важно да се уточни, че отсъствието на Нигерия не е резултат от умишлено пренебрегване.

За разлика от Египет и Етиопия, които получиха покани да се присъединят към групата БРИКС, Нигерия не е кандидатствала за членство и в резултат на това не е получила покана.

Това обяснение беше дадено от Мохамед Харуна Манта, върховен комисар на Нигерия в Южна Африка, по време на разговор с втората кохорта стипендианти на MTN за медийни иновации от Нигерия. Тези стипендианти бяха в Южна Африка за обучителна програма, спонсорирана от MTN Нигерия в сътрудничество с Пан атлантическия университет (PAU) в Лагос.

За да предоставим известен контекст, по време на 14-ата среща на върха на БРИКС, проведена през август 2023 г. в Южна Африка, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса обяви присъединяването на шест нови държави към алианса БРИКС: Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Официалното им членство ще започне на 1 януари 2024 г. Сред тези попълнения Египет и Етиопия са единствените поканени африкански държави, като по този начин Нигерия, най-голямата икономика на континента, остава извън алианса.

Изключването предизвика критики от страна на нигерийците, както у дома, така и в диаспората, които смятат, че Нигерия е трябвало да бъде включена в този важен съюз. БРИКС има за цел да създаде обединен блок, който да оспори глобалното господство на САЩ и западните съюзници.

Манта разясни процеса на кандидатстване за членство в БРИКС, който включва подаване на молба от страна на кандидатстващата държава до министъра на външните работи на страната домакин най-малко две седмици преди насрочената среща. В този случай страната домакин беше Южна Африка, а президентът Сирил Рамафоса представи кандидатурите на представителите на страните членки на БРИКС за обсъждане. Нигерия обаче не подаде заявление, което обяснява защо не беше разгледана за членство заедно с Египет и Етиопия.

Манта изрази оптимизъм, че Нигерия ще подаде заявлението си за членство в БРИКС на следващата среща в Русия, особено сега, когато Нигерия има състав на министерски кабинет.

Машего Дламини, заместник-министър на Департамента за международни отношения и сътрудничество (DIRCO) в Република Южна Африка, също изрази загриженост от изключването на Нигерия.

Тя обаче обясни тази ситуация с политическия преход, който настъпи в Нигерия, със смяната на ръководството след общите избори, насърчавайки нигерийските медии да предоставят конструктивни репортажи по този въпрос, вместо да обвиняват правителството.

Манта подчерта още, че от 2009 г. насам БРИКС последователно кани Нигерия на своите срещи и Нигерия е присъствала на тези срещи. През 2013 г. страната имаше силно присъствие на срещата на БРИКС, като направи презентации, но не пое официален ангажимент да се присъедини към алианса.

По време на последната среща на БРИКС в Южна Африка Нигерия присъства, но не предприе активни действия за членство поради липсата на правителствен кабинет по това време, което съвпадна с прехода от бившия президент Мухамаду Бухари към настоящия Бола Ахмед Тинубу.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.