НАЧАЛО Други

Тежък старт на 2024 година за най-големите икономики в Европа

25.01.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тежък старт на 2024 година за най-големите икономики в Европа

През януари активността в частния сектор в еврозоната отбеляза осми пореден месечен спад, което е сигнал за вяло начало на годината на фона на очакванията за рецесия през второто полугодие.

Последните данни на S&P Global показаха индекс на мениджърите по покупките от 47.9 пункта, малко под прогнозираните от икономистите 48 пункта и доближаващ се до 50-те пункта, свидетелстващи за експанзия, наблюдавана за последен път през юли.

Това незначително подобрение се дължеше на рязкото нарастване на производството, достигнало 10-месечен връх, докато в услугите неочаквано се наблюдаваше спад, който не отговаряше на прогнозите на анализаторите.

Тези данни предхождат публикуването на данните за производството през четвъртото тримесечие, които вероятно ще потвърдят рецесията в 20-членния блок.

Въпреки че ревизираните данни показват, че Германия може би е избегнала рецесията, някои икономисти очакват ново свиване на най-голямата икономика в региона в началото на 2024 г.

Януарските данни за PMI в Германия и Франция остават мрачни, като и двете страни преживяват трудно начало на годината. Бизнес анкетите на S&P Global показват малко по-стръмен темп на спад и в двете държави, противно на очакванията на икономистите. Нито производството, нито услугите се върнаха към нивата на растеж.

Облигациите на еврозоната поскъпнаха след публикуването на данните, като доходността на 10-годишните облигации на Германия спадна с 6 базисни точки до 2.30%, а доходността на френските облигации отбеляза подобно движение до 2.79%.

Анализаторите отдават това на признаците за подобряване на външната среда извън еврозоната, което осигурява на Германия относително предимство поради значителната ѝ експортна експозиция.

В Германия притокът на нови поръчки намалява за девети пореден месец, което се дължи на колебанието на клиентите в условията на високи разходи за финансиране и геополитическа несигурност. Активността в сферата на услугите продължи да се понижава за четвърти пореден месец, докато в промишлеността, която е в рецесия за 19-и пореден месец, спадът се смекчи.

Предварителните оценки сочат свиване на производството в Германия през четвъртото тримесечие с 0.3%. Повече данни за периода, включително за френската икономика, се очакват на 30 януари. Кризата в Червено море оказва влияние върху производствените вериги за доставки, предизвиквайки смущения, но ефектът върху цените е ограничен.

Натискът върху разходите остава повишен както във Франция, така и в Германия, особено в сектора на услугите, където значителна роля играят бързо нарастващите разходи за труд.

Трейдърите коригираха очакванията си за облекчаване на паричната политика от страна на Европейската централна банка, като определиха цена от 136 базисни пункта до края на годината спрямо близо 170 базисни пункта в края на 2023 г. Това предполага предпазлив оптимизъм, като съставният PMI индекс за еврозоната показва, че икономиката е устойчива въпреки предизвикателствата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.