НАЧАЛО Регулации

Световните регулатори погнаха децентрализираните финанси

септември 9, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Световните регулатори погнаха децентрализираните финанси

В четвъртък световните регулатори на ценни книжа представиха първоначалната си стратегия за установяване на отчетност в сферата на "децентрализираните финанси" (DeFi) и за укрепване на пазарната стабилност.

DeFi платформите позволяват дейности като отпускане на заеми, заемане на средства и спестяване с дигитални активи, като използват блокчейн технологията, за да заобиколят традиционните финансови пазачи.

Неотдавнашни инциденти, като срива на крипто борсата FTX и проблемите със стабилната монета Terra USD през 2022 г., подчертаха как смущенията на крипто пазара могат да предизвикат значителни отливи от DeFi, което доведе до свиване на сектора от $180 милиарда в края на 2021 г. до около $40 милиарда днес. IOSCO, глобалният орган на регулаторите на ценни книжа, също изрази загриженост относно прането на пари в DeFi сектора.

Туанг Лий Лим, председател на работната група по финтех в IOSCO, разсея погрешното схващане, че DeFi са изцяло децентрализирани, като отбеляза, че заинтересованите страни и механизми често отразяват традиционните финанси, което прави възможно идентифицирането на “отговорни лица” независимо от оперативния модел.

IOSCO призна, че липсват стандартизирани данни за DeFi поради това, че участниците на пазара използват псевдонимни адреси. В отговор те предложиха рамка, която да гарантира защитата на инвеститорите, стабилността на пазара, управлението на риска, прозрачното оповестяване и международното регулаторно сътрудничество в 130 юрисдикции.

За да придобият цялостна представа за DeFi, регулаторите се насърчават да използват съществуващи или нови регулаторни рамки, за да идентифицират участващите физически и юридически лица.

Обществената консултация за тези предложения, съобразена с усилията на IOSCO през май за регулиране на крипто активите, ще продължи до средата на октомври, като се очаква рамката да бъде финализирана до края на 2023 г. Страните членки на IOSCO се ангажират да следват договорените препоръки, като някои от тях, като САЩ, вече проучват съвместимостта на DeFi със съществуващите регулации за ценни книжа.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулациите на криптовалутите са по-нужни от всякога според директора на Coinbase

Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг подчерта, че е изключително важно Съединените щати да създадат регулаторна рамка за криптоактивите.

септември 30, 2023 20:00 1 мин. четене

Регулаторни проблеми изгониха топ крипто борса от Великобритания

Крипто борсата Bybit реши да напусне пазара в Обединеното кралство в очакване на предстоящите разпоредби за крипто маркетинг, които ще бъдат приложени от Органа за финансово поведение (FCA) следващия месец.

септември 22, 2023 22:00 2 мин. четене

Тайланд въвежда нови закони за данъчното облагане на криптовалутите

От 1 януари 2024 г. Тайланд ще преразгледа законодателството си за данъка върху доходите, отнасящо се до приходите, придобити в чужбина.

септември 19, 2023 17:30 2 мин. четене

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.