НАЧАЛО Крипто Крими

Съдят фалирала банка заради срива на FTX

23.03.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Съдят фалирала банка заради срива на FTX

Срещу Silvergate Bank е заведено колективно дело - съдебна битка, породена от твърденията за нейното участие в улесняването на измамни дейности, свързани с вече несъществуващата борса за криптовалути FTX и нейния филиал Alameda Research.

Решението на федералния съд идва след опита на Silvergate Bank да отхвърли иска през юни – молба, отхвърлена от съдия Рут Бермудес Монтенегро на 20 март.

Искът, подаден от клиенти на FTX, се върти около твърдението, че Silvergate Bank е изиграла съзнателна роля в срива на FTX и Alameda Research, като е предоставяла основни банкови услуги, които след това са били използвани за отклоняване на средства на клиентите. Съдът намира тези твърдения за достатъчно значими, за да продължи делото, въпреки че защитата на банката твърди, че няма задължение за грижа към клиентите на FTX и приписва вредата на FTX и нейния съосновател Сам Банкман-Фрийд.

В основата на обвиненията стои мрежата Silvergate Exchange Network (SEN), която улеснява бързите трансфери на валута между борсите и служи като оперативен гръбнак на FTX. Съдът отбеляза решаващата роля на мрежата в операциите на FTX, подчертавайки уникалната позиция на банката в екосистемата на криптовалутите.

Аргументът на Silvergate Bank, че операциите на SEN не са имали значително въздействие върху способността на клиентите да възстановят своята дигитална валута, беше успешно оспорен, като съдията се позова на липсата на алтернативни банкови институции, желаещи да се занимават с крипто бизнес.

Съдът също така разгледа финансовите мотиви на банката за поддържане на връзки с FTX, като отбеляза значителното увеличение на годишния доход, дължащо се на такси и лихви от сметки, свързани с борсата.

Освен колективния иск, Silvergate Bank е изправена пред допълнителни правни предизвикателства, включително обвинения в подпомагане и подстрекаване на престъпни действия, свързани с измама на инвеститорите на FTX. Тези искове са обединени в едно дело, което засилва правния контрол след обявяването на FTX в несъстоятелност.

С развитието на съдебните производства ролята на финансовите институции в областта на криптовалутите е подложена на интензивен контрол, като процесът срещу Silvergate Bank се очертава като фокусна точка в продължаващите дискусии, свързани с отчетността и отговорността в индустрията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Сам Банкман-Фрийд се съгласи да сътрудничи на властите в разследването срещу FTX – ето как

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд, който в момента е в затвора, се е съгласил да сътрудничи с други обвиняеми по гражданското дело срещу FTX.

24.04.2024 11:00 2 мин. четене

ИЗВЪНРДЕНО: Бившият директор на Binance може да лежи 3 години в затвора

Неотдавнашната препоръка на Министерството на правосъдието на САЩ относно Чанпен Джао, основателя на Binance, предизвика сериозни спорове на пазара.

24.04.2024 10:24 1 мин. четене

Ripple се съгласиха да платят $10 милиона глоба на SEC

Вместо това Ripple се съгласи да плати максимална санкция от $10 милиона, която е значително по-ниска от гражданската санкция, поискана от SEC.

23.04.2024 21:07 2 мин. четене

Нов крипто проект изчезна с $32 милиона

Вчера се появи информация за ново развитие по отношение на проекта ZKasino (ZKAS) и неговия алткойн.

22.04.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.