НАЧАЛО Други

Срив на банковата система на САЩ? Нереализирани загуби за стотици милиарди долари

март 16, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Срив на банковата система на САЩ? Нереализирани загуби за стотици милиарди долари

Макроикономическият стратег Лин Олдън алармира инвеститорите, че банковата система на САЩ има нереализирани загуби на стойност стотици милиарди долари.

Олдън обясни, че настоящата банкова криза се различава от финансовата криза от 2008 г., тъй като банките до голяма степен са инвестирали в американски държавни ценни книжа или облигации от 2020 г. до 2021 г., когато правителството на САЩ въведе фискални стимули, а Федералния резерв (Фед) поддържаше ниски лихвени проценти.

Въпреки че тези ценни книжа с фиксирана доходност по принцип са по-безопасни от високорисковите ипотечни кредити, които предизвикаха финансовата криза от 2008 г., агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през последната година значително намали стойността на държавните ценни книжа, притежавани от американските банки.

Причината за банковата криза

Според Олдън, Фед повиши лихвените проценти бързо – с най-бързия абсолютен темп от десетилетия насам – от 0.08% до 4.57% за една година или 57-кратно увеличение. Този исторически скок на лихвените проценти намали стойността на държавните ценни книжа, притежавани от американските банки.

Когато лихвените проценти нарастват, стойността на държавните ценни книжа обикновено рязко спада. По-старите облигации, закупени при ниски лихвени проценти, сега трябва да се конкурират с новите съкровищни облигации, които предлагат по-висока доходност поради рязкото повишаване на лихвените проценти. В резултат на това продавачите остават на загуба.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Топ австралийска банка направи транзакция със стабилната си монета


Нереализирани загуби

Олдън отбеляза, че след година на бързо повишаване на лихвените проценти цените на тези ценни книжа с фиксирана доходност сега са по-ниски, отколкото когато банките са ги купували. Например, ако банка е купила 10-годишна съкровищна облигация, когато доходността е била 1.5%, а днес тя е 4%, то тези по-стари съкровищни облигации ще бъдат обезценени с около 15-20% от всички потенциални купувачи.

Поради закупуването на толкова много ценни книжа, когато лихвените проценти бяха ниски, които сега са силно обезценени, ако бъдат продадени, банките ще имат много нереализирани загуби, всъщност те ще са на стойност над $600 милиарда.

Инвестициите могат да се държат до падеж

Олдън каза, че банките могат да се възползват от тези загуби и да си върнат всички инвестиции, ако задържат облигациите до падежа. Сегашното масово изтегляне на средства от банките обаче принуждава институциите да продават тези инструменти с голяма отстъпка, за да задоволят търсенето от страна на вложителите.

Миналата седмица Silicon Valley Bank се срина, след като претърпя масово теглене и разкри загуби на стойност $1.8 милиарда, дължащи се основно на продажбата на американски облигации, които загубиха голяма част от стойността си.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Джим Креймър е скептичен относно текущото бичо рали


Заключение

Въпреки че според съобщенията банковата система е натрупала нереализирани загуби за стотици милиарди долари, Олдън смята, че банките могат да преживеят тази криза. Тя отбеляза, че те вече са добре капитализирани. Дори и да се наложи банките да реализират загуби, това няма да доведе до системен фалит, както стана през 2008 г.

Въпреки това ситуацията остава нестабилна и инвеститорите и вложителите трябва да обърнат голямо внимание на случващото се.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Шефът на Coinbase продава акции на компанията преди предупреждението на SEC

Брайън Армстронг, главен изпълнителен директор на Coinbase, е продавал акции на компанията си от ноември 2022 г. насам, според последните данни, споделени в Twitter от крипто детектива @theirish_man.

март 24, 2023 18:00 2 мин. четене

Binance спря спот търговията поради технически проблем

Binance, най-голямата крипто борса в света, се сблъска с проблеми при спот търговията на своята платформа.

март 24, 2023 15:20 2 мин. четене

Огромният интерес блокира сайта на Arbitrum преди airdrop събитието

Преди събитието за заявяване на ARB токени уебсайтът и блокчейн скенерът на Arbitrum претърпяха прекъсване поради голямото търсене от страна на потребителите.

март 24, 2023 12:15 1 мин. четене

Чарлз Хоскинсън не е съгласен с антикрипто позицията в доклад на Белия дом

Неотдавнашният икономически доклад на Белия дом предизвика полемика в крипто индустрията заради критиката си към дигиталните активи като прекалено спекулативни и лишени от фундаментална стойност.

март 24, 2023 11:00 1 мин. четене