НАЧАЛО Други

Срещите на Сам Банкман-Фрийд със съветниците на Байдън повдигат въпроси

декември 30, 2022 12:02 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Срещите на Сам Банкман-Фрийд със съветниците на Байдън повдигат въпроси

Сам Банкман-Фрийд се е срещал с висши служители на Белия дом поне четири пъти през 2022 г. и това повдига много въпроси за връзките му с Белия дом.

Бившият главен изпълнителен директор на FTX се е срещал с правителствени служители в Белия дом поне четири пъти през 2022 г. Твърди се, че един от тези случаи бил два месеца преди срива на борсата му.

Повечето от срещите бяха разкрити в дневниците на посетителите, които се публикуват от Белия дом всеки месец. 

Записите показват, че Банкман-Фрийд се е срещнал със съветника на президента Стив Рикети на 22 април и 12 май. Друга среща се е провела на 13 май, на която е присъствала и съветника по политиките Шарлот Буташ.

Забележително е, че според доклад на Bloomberg от 29 декември Банкман-Фрийд се е срещнал и със съветника на президента на 8 септември – среща, която не е отразена в регистрите за посещения.

Това привлече вниманието на всички, следящи слуая, които искат да разберат защо изглежда, че между FTX и Белия дом е имало толкова връзки.

Въпреки че живее на Бахамските острови, Банкман-Фрийд редовно посещава Вашингтон, където се опитва да влияе на криптополитиката и да създава връзки. По-рано той стана обект на критики, защото се опита да пренасочи вниманието на регулаторите от централизирани борси като FTX към децентрализирани финансови (DeFi) платформи като протокола за кредитиране MakerDAO.

Банкман-Фрийд беше значителен дарител на демократите, а в интервю от 16 ноември с крипто влогъра Тифани Фонг призна, че е дарил приблизително еднакво на двете партии, но че републиканските му дарения са обфускирани, като използва термина “тъмни пари”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Пазарът може да преживее същото като през 2019 г.


Какво са тъмните пари (dark money)?

Това са политическите разходи на организации, които не разкриват своите дарители. Това може да включва организации с нестопанска цел, търговски асоциации и други групи, които не са задължени да разкриват публично своите дарители. 

Тъмните пари могат да се използват за финансиране на политически кампании, заплащане на разходи, свързани с кампанията, както и за подкрепа или противопоставяне на кандидати или въпроси. Те могат да се използват и за лобиране пред законодателите или за оказване на влияние върху политически решения.

Политическите разходи на организации, които не разкриват своите дарители, могат да бъдат спорен въпрос, тъй като могат да позволят на богати лица или организации да влияят на избори или политически решения без отчетност. В Съединените щати изискванията за разкриване на политически разходи варират в зависимост от вида на организацията и естеството на разходите. Някои организации, като например комитетите за политически действия (КПД) и супер КПД, са задължени да разкриват своите донори, докато други, като например организациите за социално подпомагане по чл. 501(с)(4), не са задължени.

Критиците твърдят, че “тъмните пари” могат да подкопаят прозрачността и отчетността на политическия процес, докато поддръжниците твърдят, че те позволяват на физически лица и организации да упражняват правата си според Първата поправка за свобода на словото и сдружаване без страх от последствия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Паника на крипто пазарите: Инвеститори теглят средствата си от Binance и Coinbase

Coinbase и Binance наскоро бяха изправени пред правни предизвикателства от страна на Комисията за ценни книжа и борси, което доведе до значителни последици в света на криптовалутите.

юни 7, 2023 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Санкциите на Запада срещу Русия укрепват търговията в алианса

Санкциите, наложени на Русия от Америка, след нахлуването ѝ в Украйна, изглежда имат непредвидени последици.

юни 7, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия намалява производството на петрол и газ

Суровият петрол и природният газ се възстановиха по-рано днес, след като Саудитска Арабия обяви значително намаляване на производството с един милион барела на ден по време на неотдавнашната среща на върха на ОПЕК+.

юни 7, 2023 6:00 3 мин. четене

SEC иска да замрази активите на Binance.US

На 6 юни Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) предприе правна стъпка, като подаде молба за издаване на ограничителна заповед срещу Binance.US.

юни 7, 2023 5:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.