НАЧАЛО Други

Спад на фондовия пазар в Европа на фона на притесненията за американската икономика

04.06.2024 14:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Спад на фондовия пазар в Европа на фона на притесненията за американската икономика

Европейските фондови пазари отбелязаха спад, предизвикан от рязкото понижение на енергийните акции, докато американските държавни облигации се стабилизираха след ръста си в понеделник поради признаците, че американската икономика се охлажда.

Големите петролни компании като BP и TotalEnergies отбелязаха спад на цените на акциите от поне 2.5%, тъй като цените на суровия петрол продължиха да се понижават, което повлече индекса Stoxx 600 надолу с 0.7%.

Фючърсите на американските акции се понижиха леко. Доходността на 10-годишните германски държавни облигации спадна с четири базисни пункта, следвайки ръста в доходността на американските държавни ценни книжа.

Инвеститорите оценяват опасенията за състоянието на американската икономика на фона на засилените очаквания за ранно намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Публикуваните в понеделник данни в САЩ показаха по-бързо свиване на производствената активност, като продукцията се доближи до стагнация, а показателят за новите поръчки отбеляза най-големия спад от близо две години. Доходността на 30-годишните държавни ценни книжа остана близо до 4.53%, което е най-ниското равнище от 23 май насам.

По-късно във вторник икономистите очакват данните да покажат трето поредно месечно намаление на броя на откритите работни места, докато докладът за заетостта в петък се очертава като ключов индикатор за прогнозите относно перспективите пред най-голямата икономика в света и лихвените проценти.

Междувременно в Европа стабилните икономически данни и гласовитите ястребови позиции от Европейската централна банка карат някои анализатори и инвеститори да преразгледат очакванията си за намаляване на лихвените проценти през тази година. Макар че повечето икономисти все още очакват тримесечни намаления след първоначалния ход тази седмица, някои смятат, че устойчивата инфлация, бързото нарастване на заплатите и изненадващо силното производство в еврозоната могат да ограничат облекчаването на паричната политика.

Въпреки това стратезите на Citigroup Inc. под ръководството на Беата Мантей смятат, че европейските акции са готови да получат тласък от намаляването на лихвите и подобряването на перспективите за корпоративните печалби. Според екипа на Citi, ако лихвените проценти се установят на нивата отпреди глобалната финансова криза, както очакват икономистите на банката, това ще осигури по-дълготраен попътен вятър за акциите.

В Азия капиталовите пазари изпитваха затруднения по време на разнопосочна сесия. В центъра на вниманието беше Индия, където акциите, валутата и облигациите на страната се понижиха, тъй като първоначалното преброяване на бюлетините показа малка победа за партията “Бхаратия Джаната” на министър-председателя Нарендра Моди.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

Потребителските цени в Китай се отбелязаха леко увеличение през май, като Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% на годишна база, почти същото като през април.

13.06.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.