НАЧАЛО Алткойни

Следващата актуализация на Етериум може да е “най-голямата” в историята

08.06.2024 8:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Следващата актуализация на Етериум може да е “най-голямата” в историята

Кристин Ким, изследовател в Galaxy Digital, описа предстоящия ъпгрейд на Етериум, Prague-Electra, известен още като Pectra, като потенциално най-значимия в историята на Етериум.

В публикация в X (Тwitter) Ким очерта различните промени в кода и подчерта как Pectra може да промени из основи парадигмите на работа и сигурност на Етериум.

След успешния Dencun ъпгрейд през март 2023 г. Pectra представлява следващият голям напредък за Етериум мрежата. Този ъпгрейд включва колекция от предложения за ETH подобрения (EIP), предназначени да повишат функционалността на мрежата, криптографската сигурност и ефективност. Ето по-подробен преглед на някои от ключовите промени, въведени от Pectra:

Prague ъпгрейдите

  • EIP-2537: Това предложение има за цел да добави операции за кривата BLS12-381 като предварително компилиране, което е от решаващо значение за проверката на BLS подписите. Това повишава сигурността с надеждни криптографски доказателства и подобрява оперативната съвместимост с Beacon веригата.
  • EIP-2935: Предложено от Виталик Бутерин и други, това EIP предлага съхраняване на последните 8,192 хеш блока в слотовете за съхранение на системни договори. Това е основополагаща стъпка към Verkle надграждането, което ще намали размера на състоянието и ще подобри мащабируемостта.
  • EOF (Етериум обектен формат): Колекция от 10 EIP, които преработват начина на обработка на байткода на EVM, с цел да подобрят работата на разработчиците на приложения, като направят изпълнението на смарт договори по-ефективно, логично, последователно и с възможност за надграждане.
  • EIP-7702: Предложено от Бутерин, Сам Уилсън, Ансгар Дитрихс и Мат Гарнет, това EIP въвежда нов тип транзакция, позволяващ задаване на код за външно притежавани сметки (EOA) по време на транзакциите, подобрявайки потребителското изживяване чрез групиране на транзакциите и по-гъвкав контрол върху EOA.

Electra ъпгрейди

  • EIP-6110: Предлага се предоставяне на депозити на валидатори като списък от операции по депозити, добавени към блока на изпълнителния слой, което опростява работата на валидатора чрез премахване на гласуването за депозит, намаляване на сложността на клиентския софтуер и намаляване на забавянето на обработката.
  • EIP-7002: Това EIP, чиито автори са Дани Райън и други, позволява на валидаторите да задействат излизания и частични тегления, като използват своите пълномощия за теглене от изпълнителния слой, подобрявайки дизайна на стейкинг пуловете.
  • EIP-7251 и EIP-7549: Те се фокусират върху оптимизиране на конфигурациите на баланса на валидаторите и подобряване на ефективността на атестациите в рамките на блоковете, като се намаляват изискванията за широчина на честотната лента на мрежата и се повишава цялостната сигурност.
  • Ким също така посочи, че наред с потвърдените EIP за Pectra разработчиците работят по паралелни инициативи като PeerDAS, история на изтичане на срока на валидност и други. В зависимост от напредъка на тези инициативи в Pectra могат да бъдат включени допълнителни EIP.

Понастоящем множество EIP-та се тестват в мрежите за разработка (devnets), което бележи стратегическа промяна в процеса на управление на Етериум. Този подход позволява резултатите от тестването в реални условия да оформят обхвата на надграждането, като гарантират надеждност и стабилност преди пълното внедряване.

Активното участие на общността на разработчиците на Етериум е от решаващо значение, като текущите дискусии, тестването и обратната връзка оказват влияние върху окончателната конфигурация на Pectra ъпгрейда. Следващите етапи включват по-нататъшни внедрявания на devnet и прегледи на общността, с възможност за отлагане на някои EIP за следващи надстройки въз основа на оценката на тяхната готовност и въздействие.

Ким заключи, че все още не е сигурно колко обширна ще бъде Pectra, тъй като разработчиците не са сигурни кои EIP ще бъдат активирани заедно и кои ще бъдат разделени. Основният екип от разработчици има за цел да внедри надстройката Pectra до първото тримесечие на 2025 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

XRP категорично не е ценна книга според директора на Ripple

Главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус наскоро направи публично изявление, което бе в отговор на съдебно решение на съдия в Калифорния, който отхвърли колективен иск, свързан с XRP.

22.06.2024 8:30 1 мин. четене

3 AI криптовалути, които може да са добра инвестиция според крипто експерт

Известният анализатор на криптовалути “Il Capo” привлече вниманието на пазара, като сподели бичите си прогнози за някои алткойни в Telegram групата си на фона на общия спад на пазара.

22.06.2024 7:30 1 мин. четене

Мениджърите на активи коригираха заявленията си за спот Етериум ETF

Няколко мениджъри на активи наскоро представиха промени в предложенията си за спот Етериум ETF пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

XRP е една от най-шортваните криптовалути – какво трябва да знаем?

На фона на неотдавнашните сътресения на крипто пазара XRP Ledger, поддържан от Ripple Labs, е готов да възвърне бичия си импулс, според анализ на Santiment.

21.06.2024 23:48 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.