НАЧАЛО Други

S&P 500 достигна нов исторически рекорд – какво следва?

28.05.2024 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
S&P 500 достигна нов исторически рекорд – какво следва?

Индексът S&P 500 достигна рекордно високи стойности по-рано тази година, с което потвърди навлизането си в бичи пазар.

Оттогава индексът продължава възхода си, като наскоро достигна нов връх. Инвеститорите се насочват към акциите, подкрепени от оптимизма за подобряващата се икономика и стабилизиращите се лихвени проценти, като на хоризонта се задава потенциално намаляване на лихвените проценти.

Силните отчети за приходите допълнително засилиха настроенията. По данни на FactSet около 78% от компаниите от S&P 500, които са отчели печалби за първото тримесечие, са донесли положителни изненади по отношение на печалбата на акция.

Печелившите акции обхващат различни индустрии, но най-големите пазарни двигатели тази година са в технологичния сектор, особено тези, които участват в областта на изкуствения интелект с висок ръст. Тези компании доведоха до ръст както в S&P 500, така и в технологичния Nasdaq.

Исторически погледнато, след всеки мечи пазар индексът S&P 500 е постигал нов рекорден връх, за да потвърди началото на бичия пазар и да го разграничи от обикновеното рали на мечия пазар. Графиката по-долу илюстрира представянето на индекса през тези периоди и след достигането на първоначалния рекорден връх, показвайки, че S&P обикновено продължава да достига нови върхове по време на бичи пазари.

Освен това пазарните данни разкриват, че бичите пазари исторически надхвърлят мечите пазари. Проучване на индекса S&P 500 от 1926 г. до 2017 г., проведено от Raymond James & Associates, позовавайки се на данни на First Trust, установи, че бичите пазари са продължили средно почти девет години, в сравнение с по-малко от две години за средния мечи пазар.

В този исторически контекст изглежда вероятно S&P 500 да продължи да се покачва и да достигне нови рекордни стойности с напредването на настоящия бичи пазар. Освен това инвеститорските нагласи остават стабилни, което би трябвало допълнително да подкрепи цените на акциите и индексите. По данни на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори понастоящем около 47% от инвеститорите са бичи настроени по отношение на акциите, което е повече от 25% в края на миналата година. Ако историята е някакъв ориентир, печалбите далеч не са приключили.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.