НАЧАЛО Други

Ще използва ли БРИКС долара, за да плати дълговете си?

20.01.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще използва ли БРИКС долара, за да плати дълговете си?

Новата банка за развитие (НБР), създадена по инициатива на Китайската банка за развитие в сътрудничество с БРИКС, се зае с мисията да оспори господството на щатския долар.

През 2024 г. ангажиментът за дедоларизация остава непоколебим, а БРИКС, заедно със свързаната с нея банка, активно участва в проекти, които изключват зелените пари.

Осъществяването на тези проекти обаче въвежда елемента на дълга, което кара някои да се питат дали банката на БРИКС няма да бъде принудена да се върне към използването на щатския долар.

През януари 2024 г. банката на БРИКС представи стратегия за набиране на $3 милиарда в местни валути през следващите пет години. Обикновено банката се фокусира върху подпомагането на нововъзникващите икономики, които се нуждаят от финансова помощ, като по този начин насочва средства към страни, съюзени с БРИКС.

През 2023 г. НБР се сблъска с дългови предизвикателства, което предизвика съобщения за необходимостта да се прибегне до американския долар за разрешаване на проблема.

Обратно, в съответствие с продължаващия ангажимент за избягване на щатския долар, банката на БРИКС прилага строги мерки, за да предотврати повторение на дълговия сценарий, преживян през предходната година.

Въпреки това Владимир Казбеков, главен оперативен директор на банката, разкри плановете на НБР да пусне в обращение първата си облигация.

Облигациите, наречениМахараджа” имат за цел да привлекат инвестиции в местни валути на обща стойност около $28 милиарда.

Също така НБР се отличава с това, че генерира дългосрочни заеми, деноминирани в местните валути на развиващите се страни, а не в щатски долари. Този подход, защитен от потенциални санкции от страна на САЩ, съответства на трайната мисия на БРИКС за намаляване на зависимостта от щатския долар. Следователно е вероятно банката на БРИКС да се въздържа от зависимост от щатския долар през цялата 2024 г. за уреждане на всички неизплатени дългове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.