НАЧАЛО Други

Ще изпаднат ли в рецесия САЩ и Европа през 2023 г.?

декември 20, 2022 7:38 7 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще изпаднат ли в рецесия САЩ и Европа през 2023 г.?

С наближаването на края на годината редовният поток от икономически прогнози е в разгара си. Най-видимият елемент, който не е наред в икономиката, според много прогнози, е самата икономическа прогноза. COVID бързо унищожи прогнозите за 2020 г., а конфликтът на Русия в Украйна направи същото през 2022 г.

Тази година, когато икономиката претърпя трудности, известни гласове описаха икономически урагани или преждевременно обявиха, че Съединените щати са в рецесия. Макар че макроикономическите насрещни ветрове все още са доста силни, в края на годината за икономиката има няколко положителни фактора.

Ако прогнозите са толкова податливи на грешки, как можем да се подготвим за 2023 г.?

Вместо да се питат дали ще има рецесия, ръководителите и инвеститорите би било по-добре да разберат какво би я предизвикало.

Това става като организирано се определят опасностите, пред които сме изправени – да вземем предвид различни потенциални бъдещи сценарии и да си осигурим стабилна основа. Преминаването от прогнози към рамки ни дава възможност да реагираме по-спокойно на сътресения. Рискът от рецесия, който е съвсем реален, не може да бъде елиминиран, но могат да се добавят нюанси към разбирането, които липсват на много прогнози от 2022 г.

Естествено, икономическите сътресения продължават да представляват най-голямата заплаха за прогнозите, но те могат и да им помогнат. Да вземем предвид онези, които очакваха рязко повишаване на инфлацията през първото тримесечие на 2021 г. поради прекомерното парично и фискално стимулиране. По-късно обаче прогнозата беше подпомогната от спрените вериги за доставки, разходите за енергия, които се покачиха над нивата, наблюдавани преди епидемията, и последвалия конфликт в Украйна, който повиши цените на енергията още повече. Очевидно е, че поредицата от сътресения разпространи инфлацията и отложи нейния пик.

Стремежът да се екстраполира последното публикувано издание на макроданни, което превръща настроенията в прогнози, е друг проблем при прогнозирането. Вземете предвид бурния период в началото на тази година, когато глобалните вълнения, повишаването на лихвените проценти и слабите данни за БВП повлияха на настроенията. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън обобщи атмосферата, като заяви, че икономиката ще преживее „буря“ – изказване, отразено в заглавия, сочещи към преждевременна рецесия.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн (BTC): Бичият пазар по-близо от очакваното?


И двата случая показват, че макар и стойността на една прогноза често да се приписва на точността ѝ, по-важна е способността ѝ да идентифицира и формулира действащите причини.

Според Дуайт Айзенхауер „плановете са безполезни, но планирането е важно“. Процесът, който разкрива причините, опасностите и многобройните резултати, е по-важен от прогнозата.

Ръководителите трябва конкретно да променят фокуса си от резултати към причини, като се питат какво ще е необходимо, за да навлезем в рецесия, а не дали такава ще настъпи. Три са основните подходи към установяване на това.

Първо, реалната икономика (потребителите и предприятията) може да ни тласне към рецесия, като загуби доверието си, спре разходите си и отмени инвестиционните си планове в резултат на сътресения. Дори и най-силните икономики да могат да бъдат повалени от много голям шок (спомнете си само за локдауните покрай COVID), това обикновено води до балансиране на размера на шока спрямо текущата сила на икономиката. Макар че реалните икономически рецесии могат да бъдат сериозни, те често не са структурни повратни точки, които позволяват на икономиките да се върнат към предишната си траектория. Някои шокове се абсорбират.

Негативният ефект на властите

Второ, паричните власти имат правомощията да предизвикват икономически спадове. Когато централните банки повишават лихвените проценти твърде бързо, твърде значително или твърде дълго, те могат да предизвикат политически рецесии, като затегнат финансовите условия и задушат икономиката.

Планирано и разумно решение може да се срине, ако алтернативата включва влошаване на проблема с инфлацията. Инструментите на политиката, които дават възможност за постепенно понижаване на растежа и цените, не са достатъчно точни. Поради тази неточност длъжностните лица, които повишават лихвените проценти, увеличават и вероятността от рецесия.

Трето, финансова рецесия може да настъпи, когато се спукат финансови балони или банковият сектор бъде отслабен от шок. Това често са най-лошият вид рецесия, тъй като могат трайно да увредят балансите и кредитното посредничество, което налага постепенно възстановяване. Финансови рецесии като тези, причинени от Световната финансова криза през 2008 г. и Европейската държавна криза през 2011 г., се случиха, но не всички от тях са толкова опустошителни.

Какво значение има тази рамка за 2023 г.?

Дори ако повишаването на цените на петрола в целия свят е значителна спирачка за икономиката на САЩ, един по-голям шок вероятно щеше да тласне в рецесия повече слаби държави от еврозоната. Въпросът е колко силен и продължителен може да бъде спадът.

Тежкият апокалипсис от 2022 г. не се е осъществил до голяма степен поради поредица от доста обещаващи изненади от макростатистиката. Много европейски компании показаха, че са издръжливи. Въпреки че използват с 10 до 20 процента по-малко природен газ, германското промишлено производство през третото тримесечие е било равностойно на нивата от 2021 г.

Ще има ли още приятни изненади като тези през 2023 г., или краят вече е започнал?

Анализаторите все по-често са на мнение, че бягството от тази зима просто е отложило далеч по-лоши резултати за следващата година.

Не може напълно да се изключи много сериозен реален икономически спад, особено ако енергийният шок се задълбочи или настъпи ново сътресение. Реалната икономика може да продължи да ни изумява и без тях. Предприятията все още трябва да отчитат значителни разходи и те са в състояние да го направят. Пазарът на труда в Европа все още е по-претоварен, отколкото е бил от много време насам.

Вредни политики

Вторият тип рецесия – рецесията, обусловена от политиките, представлява все по-голям риск за тези, които търсят негативни европейски истории. Тъй като ЕЦБ има слаб контрол върху енергийните разходи, които сега съставляват по-голямата част от европейската инфлация, лихвените проценти се повишават по-постепенно. Паричната политика може да допринесе за втора рецесия в еврозоната, ако инфлацията се разпространи, подобно на далеч по-голямото предизвикателство в САЩ.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Мечият пазар не плаши заможните инвеститори


През 2023 г. Съединените щати все още ще трябва да се справят с нехарактерни заплахи. Американските фирми продължават да наемат и хората продължават да харчат, за разлика от реалната икономика, която изпитва затруднения. Очакванията за рецесия през тази година бяха погрешни. Въпреки това всеки признак на сила е проблем за американската икономика, тъй като подхранва инфлационния огън и принуждава Фед да предприеме още по-драстични мерки.

Въпреки значителния спад спрямо пика си през юни общата инфлация изглежда е достигнала своя връх, но нарастването на цените все още е прекомерно и пътят към поносимо равнище далеч не е гарантиран. Без спад на пазара на труда – а оттам и на заплатите – нарастването на цените ще остане твърде бързо, дори ако някои области на ценови натиск отслабнат.

Тъй като обаче дългосрочните инфлационни очаквания все още са под контрол, проблемът с инфлацията в САЩ не налага планирано „аварийно кацане“. Въпреки това е предизвикателство да се забави пазарът на труда, като се използва грубият инструмент на основния лихвен процент – с неговите продължителни и непредсказуеми забавяния. Налице са някои положителни ранни индикации, но все още има да се извърви дълъг път. В продължение на години паричната политика може да продължи да спъва развитието.

Повишаване на лихвените проценти

Изключително важно е да се вземе предвид третият тип рецесия, тъй като лихвените проценти се повишиха бързо, увеличавайки вероятността нещо да се обърка във финансовата система. Тъй като шоковете разтревожиха пазарите, а властите натиснаха спирачките, финансовите пазари – от конвенционалните класове активи до алтернативните и екзотичните – се представиха ужасно през 2022 г. Утешително е, че спадащите оценки и волатилността, които са по-малко опасни от системна гледна точка, отколкото затягането, причинено от финансов или кредитен риск, бяха основните двигатели на затягането на финансовите условия.

Макар че това означава, че сега няма финансова криза, повишаването на лихвените проценти, особено след продължителен период на забележително облекчаване, увеличава вероятността от финансови казуси. Ранните предупредителни индикатори за развиващ се балансов проблем сега са трудни за забелязване. Фалитите, отписванията и просрочията все още са на ниско ниво. Кредитните спредове все още са силно ограничени. А капиталовите съотношения все още са добри. Въпреки това, като се има предвид все по-предразполагащата към инциденти среда, не можем да пренебрегнем финансовите рискове.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн (BTC): Бичият пазар по-близо от очакваното?


Въпреки това, ако няма нови, непреодолими сътресения, бъдещето не е толкова мрачно, колкото понякога си го представяме. Рецесията в Европа има шанс да избегне най-лошите резултати, тъй като преминава от циклична слабост към структурна сила. Пазарът на труда може да продължи да бъде напрегнат, паричната политика може трайно да избегне отрицателните лихвени проценти, а инвестициите могат да се засилят, за да се решат структурните проблеми – три области, в които Европа традиционно изпитва затруднения. Въпреки че рецесията е сигурна, цикличният път на САЩ все още допуска възможността за „меко приземяване“, при което броят на откритите работни места намалява, но равнището на безработица остава ниско.

И САЩ, и Европа са изправени пред труден път. Европа ще бъде засегната от геополитическите енергийни рискове, а на САЩ ще е необходимо време, за да се отпуши цикличната стегнатост. Това са нередовни и опасни маршрути, които се нуждаят от задълбочено планиране.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене

Роднините на Сам Банкман-Фрийд не сътудничат на FTX за разследването

Някои от близките роднини на Сам Банкман-Фрийд не сътрудничат на разследването свързано с FTX и според адвокатите на компанията трябва да бъдат разпитани в съда.

януари 27, 2023 12:30 2 мин. четене

Роджър Вер дължи $20 милиона на Genesis

Роджър Вер обвинен в неизпълнението на задължения към Genesis в размер на $20 милиона.

януари 27, 2023 9:59 2 мин. четене