НАЧАЛО Крипто Крими

Северна Корея са изпрали близо $150 милиона с откраднати криптовалути през март

16.05.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Северна Корея са изпрали близо $150 милиона с откраднати криптовалути през март

Според поверителна информация през март Северна Корея е успяла да изпере $147.5 милиона чрез платформата Tornado Cash.

Тези пари са били откраднати от борса за криптовалути през предходната година. Хората, следящи нарушения на наложените от ООН санкции, разкриха, че са разследвали общо 97 предполагаеми кибератаки от страна на Северна Корея срещу крипто компании в периода 2017-2024 г., възлизащи на приблизително $3.6 милиарда в откраднати средства.

Една от значителните атаки се случи в края на миналата година, когато от борсата за криптовалути HTX бяха откраднати $147.5 милиона. След това тези откраднати пари са били изпрани през март тази година чрез Tornado Cash, както съобщават от компанията за крипто анализи PeckShield и Elliptic.

Освен това беше отбелязано, че само през 2024 г. са идентифицирали 11 кражби на криптовалути на обща стойност $54.7 милиона, като някои от тези атаки вероятно са извършени от севернокорейски ИТ работници, наети от малки крипто компании.

Държавите-членки на ООН, и частните компании посочват, че севернокорейските ИТ работници, работещи в чужбина, генерират значителни приходи за страната. Въпреки че от 2006 г. насам Северна Корея е подложена на санкции от страна на ООН, държавата успява до известна степен да заобиколи тези мерки, продължавайки незаконните си дейности.

Преди това САЩ наложиха санкции на Tornado Cash през 2022 г., твърдейки, че платформата подкрепя Северна Корея. Освен това през 2023 г. двама от нейните съоснователи бяха обвинени в улесняване на пране на пари на стойност над $1 милиарда, включително за киберпрестъпна група, свързана със Северна Корея.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Арестуваха американец, откраднал $1.3 милиона чрез измами и крипто схема

Томас Джон Сфрага, мъж от Ню Йорк, известен също като „Ти Джей Стоун“, се призна за виновен по обвинения в измама, която е ощетила жертвите с общо $1.3 милиона.

22.05.2024 12:30 1 мин. четене

Хакер е създал GALA токени за над $200 милиона след пробив на сигурността

Gala Games, популярен проект в пространството на Web3 игрите, претърпя сериозен пробив в сигурността на 20 май.

22.05.2024 1:00 2 мин. четене

Бум на измамните реклами в социалните мрежи, предупреждава създателя на Dogecoin

Били Маркъс, създателят на Dogecoin, известен като „Shibetoshi Nakamoto“, изрази загриженост във връзка с увеличаването на броя на измамните реклами в социалните медии и призова за по-силна защита на потребителите на криптовалути срещу измами и злонамерен софтуер.

21.05.2024 22:00 1 мин. четене

Британският върховен съд напълно отхвърли твърдението на Крейг Райт, че е създал Биткойн

Съдията от Обединеното кралство Джеймс Мелър публикува публично одобреното решение по съдебно дело, в което участват австралийският предприемач Крейг Райт и Алиансът за отворени криптопатенти (COPA).

21.05.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.