НАЧАЛО Други

Sequoia Capital и как тежкият период на сривове и загуби вече може да е зад гърба им

септември 5, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Sequoia Capital и как тежкият период на сривове и загуби вече може да е зад гърба им

Sequoia Capital, дългогодишна и престижна компания за рисков капитал, преживя бурна година, белязана от няколко важни събития.

Сред тях са отделянето на изключително печелившото ѝ китайско подразделение, намаляването на размера на инвестиционния ѝ фонд за криптовалути и напускането на ключови партньори, включително ветерана Майкъл Мориц.

Доверието на инвеститорите беше разклатено, като забележителни опасения породи инвестицията от $225 милиона в борсата за криптовалути FTX, която в крайна сметка се срина през 2021 г. Друг източник на безпокойство е значителната инвестиция на Sequoia в закупуването на Twitter от Илон Мъск, което повдига въпроси сред ограничените партньори.

Роелоф Бота, главен изпълнителен директор на Sequoia, предприе поредица от срещи с ограничените партньори, за да облекчи техните опасения и да потвърди ангажимента на компанията да запази позицията си на най-добре представящо се инвестиционно партньорство.

Стратегическата промяна на Sequoia включваше и отделянето на операциите в САЩ и Европа от китайското подразделение – ход, повлиян от нарастващия политически натиск, свързан с инвестициите в Китай. Това решение се разглежда като решение на политическа дилема, а не като чисто финансова дилема.

Забележителна промяна в инвестиционния подход на Sequoia е въвеждането на Sequoia Capital Fund – уникален инвестиционен инструмент, който запазва акции в компании дори след като те станат публични. Този подход има за цел да се възползва от дългосрочния потенциал на някои технологични акции.

Въпреки предизвикателствата през изминалата година Sequoia има солиден опит в осигуряването на стабилна възвръщаемост на своите инвеститори. През последните четири години и половина компанията е разпределила впечатляващите $34 милиарда в брой и акции, произтичащи от първоначални инвестиции в стартиращи предприятия в размер на $2 милиарда.

Успехът на фонда Sequoia Capital и способността на Sequoia да се адаптира към промените в индустрията ще изиграят ключова роля при определянето на бъдещата й позиция в силно конкурентния пейзаж на рисковия капитал. Инвеститорите следят отблизо как компанията ще се справи с тези предизвикателства и ще развие своите стратегии.

В обобщение, Sequoia Capital претърпява значителни промени, сблъсква се с предизвикателства и адаптира стратегиите си, за да се ориентира в развиващия се пейзаж на рисковия капитал и технологичните инвестиции. Способността на компанията да продължи да осигурява висока възвръщаемост на своите ограничени партньори и успехът ѝ с новия фонд Sequoia Capital ще определят бъдещото ѝ положение в индустрията.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.