Home

Саудитска Арабия шокира света след като загърби долара – ето какви са последиците

15.06.2024 15:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия шокира света след като загърби долара – ето какви са последиците

Наскоро Саудитска Арабия реши да не подновява дългогодишното си споразумение за петродолара със САЩ, което предизвика спекулации и безпокойство на международно равнище.

Споразумението, сключено преди 50 години, изискваше от Саудитска Арабия, както и от други страни производителки на петрол, да продават целия си петрол в щатски долари, като по този начин укрепваше статута на зелените пари като световна резервна валута и подкрепяше икономическата стабилност на Америка. Независимо от това този ход на Саудитска Арабия подсказва промяна в посока на насърчаване на многополюсността на световните валутни пазари.

Това решение има значителни последици

На първо място, то може да намали търсенето на американския долар в световен мащаб, особено във връзка със сделките с петрол; по този начин ще отслаби стойността му на международните пазари, оспорвайки ролята му на доминираща световна резервна валута. Това би могло да повиши значението на някои алтернативни валути, като еврото или юана, в световните търговски разплащания.

Възможно е също така някои сектори на американската икономика да бъдат засегнати негативно. Енергийният сектор, който е силно зависим от петродоларовите потоци, може да претърпи промени, свързани с ценообразуването на петрола, като по този начин повлияе върху равнището на приходите и маржовете на рентабилност. Освен това намаленият глобален апетит към долара може да повлияе на търсенето на финансови активи в САЩ, засягайки лихвените проценти и инвестиционните потоци. В страната по-слабият щатски долар може да повиши цените на суровините и по този начин да намали покупателната способност на потребителите, освен че ще промени условията на търговия.

В глобален план действията на Саудитска Арабия съответстват на по-широките тенденции за регионално доминиране на националните валути, като се предпочита използването на валути като евро и юан при международни трансакции, а същевременно се подкрепя режимът на многовалутните операции.

В обобщение това, което направи Саудитска Арабия, представлява голяма геополитическа и икономическа промяна. То внася несигурност на световните валутни пазари и може да окаже дългосрочно въздействие върху различни сектори на американската икономика, включително енергетиката, финансите и търговията. Ето защо политиците, както и пазарните участници, ще продължат да следят внимателно тези резултати занапред.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Китайският юан поскъпва спрямо американския долар, достигайки връх през юли

Напоследък китайският юан поскъпна спрямо щатския долар, като достигна най-високото си средно равнище за юли.

19.07.2024 17:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.