НАЧАЛО Други

САЩ стимулира икономическото си партньорство с Виетнам

септември 12, 2023 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ стимулира икономическото си партньорство с Виетнам

Съединените щати и Виетнам сключиха значителни бизнес споразумения и сътрудничества, включващи корпорации като Boeing, Microsoft и Nvidia. 

Това развитие идва в отговор на нарастващото влияние на Китай и означава значителна промяна в отношенията между двете държави, които преди това бяха противници.

По време на двудневното си посещение в Ханой за официализиране на обновените отношения президентът на САЩ Джо Байдън похвали стъпката към засилване на сътрудничеството, особено в области като изчислителните облаци, полупроводниците и изкуствения интелект. 

На съвместна пресконференция с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг Байдън подчерта задълбочаването на сътрудничеството в областта на критичните и нововъзникващите технологии, като обърна специално внимание на укрепването на веригата за доставки на полупроводници.

Той също така подчерта разширяването на икономическото партньорство, което се очаква да стимулира по-голяма търговия и инвестиции между двете страни. В срещата на високо равнище за иновации и инвестиции между Виетнам и САЩ, водена от Байдън, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министър-председателя на Виетнам Фам Мин Чинх, участваха високопоставени ръководители на компании, сред които Google, Intel, Amkor, Marvell, GlobalFoundries и Boeing. 

Присъстваха и представители на виетнамски компании, сред които VinFast, производител на електрически превозни средства, който наскоро надхвърли оценките на Ford и General Motors след листването си на Nasdaq.

Очаква се представените споразумения да проправят пътя за серия от инвестиционни сделки между Виетнам и САЩ след подписването на “всеобхватно стратегическо партньорство” в неделя.

Този ход издига статута на Вашингтон в йерархията на двустранните отношения на Ханой, която досега беше запазена за Китай, Русия, Индия и Южна Корея. Виетнам се колебаеше дали да подобри връзките си с бившия си противник от времето на войната – САЩ, за да избегне обтягане на отношенията с Китай.

Освен значителните последици за сигурността, тъй като САЩ смятат развитието на азиатските държави за ключово за противодействие на влиянието на Китай в Индо-тихоокеанския регион, засилените връзки предлагат значителни икономически възможности, според двете страни. Тъй като Виетнам е най-бързо развиващата се икономика в Азия през миналата година и преминава към по-отворен икономически модел, САЩ се превърнаха в най-големия му експортен пазар.

Водещи технологични гиганти като Apple, Google и Dell вече разшириха присъствието си в страната, стремейки се да диверсифицират веригите за доставки от Китай на фона на ескалиращото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Сред обявените споразумения е сделка на стойност $7.8 милиарда за закупуване на 50 самолета 737 Max от Boeing от Виетнамските авиолинии, както и проекти за изкуствен интелект с участието на Nvidia и Microsoft в страната. Освен това има планове за създаване на центрове за проектиране на полупроводници в Хо Ши Мин от базираните в Калифорния групи Synopsys и Marvell.

Споразумението включва и ново американско-виетнамско партньорство в областта на чиповете, насочено към укрепване на стабилни вериги за доставки на полупроводници за американската индустрия, потребителите и работниците. 

Вашингтон е особено загрижен за напредъка на Пекин в областта на технологиите за чипове и потърси подкрепа от съюзниците си при прилагането на контрола върху износа на полупроводници и оборудване за производство на чипове.

Както бе посочено от Белия дом, обявената по-рано фабрика Amkor край Ханой на стойност $1.6 милиарда, която ще се занимава със сглобяване, опаковане и тестване на чипове, трябва да започне работа през октомври.

В друга съществена сделка виетнамската компания AMI AC Renewables и американската индустриална група Honeywell ще започнат пилотен проект за разработване на първата във Виетнам система за съхранение на енергия от батерии в провинция Кханххоа. 

Освен това Nobu Hospitality, със седалище в Ню Йорк и известен с едноименния си японски ресторант, ще установи първото си присъствие във Виетнам в партньорство с Viet Capital Real Estate.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.