НАЧАЛО Други

БРИКС: Какво ще стане ако Саудитска Арабия зареже долара при търговията с петрол?

септември 11, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какво ще стане ако Саудитска Арабия зареже долара при търговията с петрол?

По време на 15-ата среща на върха на БРИКС, която се проведе в Йоханесбург миналия месец, алиансът прие шест нови страни членки.

Пет от тези шест държави са значими производители на петрол, които изнасят големи количества петрол в световен мащаб. Перспективата Саудитска Арабия и ОАЕ евентуално да преминат към приемане на местни валути за петролни транзакции и да се откажат от зависимостта от щатския долар предизвиква безпокойство.

Обновената цел на БРИКС е свързана с намаляване на зависимостта от щатския долар и насърчаване на използването на местни валути в световната търговия. Следователно има голяма вероятност Саудитска Арабия да обмисли приемането на местни валути като разплащане за петрол, за да намали зависимостта си от щатския долар.

В тази статия ще разгледаме потенциалните последици за щатския долар, ако Саудитска Арабия наистина започне да приема местни валути за разплащане по сделки с нефт и газ.

На първо място, ако Саудитска Арабия приеме само местни валути за търговия с петрол и изиска от други държави да последват примера ѝ, това може да предизвика голям спад в търсенето на щатския долар. Подобен ход може да доведе до обезценяване на щатския долар на международните валутни пазари.

Отслабването на долара би могло да доведе до повишаване на цените на вносните стоки в САЩ, което потенциално би се отразило на цялостната американска икономика.

Освен това други държави биха могли да започнат да диверсифицират валутните си резерви, като натрупват различни валути, освен щатския долар. Тази промяна би повишила търсенето на различни местни валути, като ги постави в пряка конкуренция с долара. Централните банки по света биха могли да обмислят поддържането на резерви в по-широк спектър от валути и стоки като злато, като по този начин допринесат за намаляване на стойността на щатския долар.

В заключение си струва да се отбележи, че Саудитска Арабия може да се колебае дали да вземе такова решение, като се има предвид, че нейната валута, риалът, понастоящем е обвързана с щатския долар. Следователно, ако американският долар отслабне значително, саудитската икономика може да се сблъска с потенциални последици, които биха могли да засегнат богатството на кралството и местната му валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.