НАЧАЛО Други

САЩ повдигат обвинения срещу Genesis и Gemini

януари 13, 2023 13:20 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ повдигат обвинения срещу Genesis и Gemini

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ повдигна обвинения срещу криптозаемодателя Gemini и Genesis за продажба на нерегистрирани ценни книжа чрез програмата "Earn" на Gemini.

SEC твърди, че “Earn” е позволила на Genesis и Gemini да получат милиарди долари от стотици хиляди инвеститори чрез тези нерегистрирани предлагания.

Партньорство между Genesis и Gemini

Програмата Earn е въведена от Gemini през февруари 2021 г. и е действала до 8 януари следващата година.

В резултат на партньорството със заемодателя на криптовалути и дъщерно дружество на Digital Currency Group (DCG), Genesis, клиентите на Gemini получиха възможност да печелят доходност, като заемат своята криптовалута на фирмата за създаване на пазари (market making).

SEC заяви, че фирмите са представяли невярно своя бизнес модел, като са рекламирали възвръщаемост до 8% на своите клиенти, без да се регистрират като партньорство за кредитиране пред съответните органи.

Според отворените писма, написани от съоснователя на Gemini Earn Камерън Уинкълвос, Genesis дължи $900 милиона на 340,000 потребители на услугата.

Оттегляне на Genesis и репресии от страна на SEC

Тъй като сътресенията на FTX разтърсиха криптопазара миналата година, Genesis спря тегленията в платформата поради недостатъчна ликвидност.

“Американските инвеститори на дребно, които са участвали в програмата Gemini Earn, са претърпели значителни вреди”, твърди SEC. Приблизително 340,000 инвеститори са загубили средства поради замразяването на тегленията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн достигна деветседмичен връх


“Днешните обвинения се основават на предишни действия, за да се даде яснота на пазара и на инвестиционната общественост, че платформите за крипто кредитиране и други посредници трябва да спазват нашите изпитани с времето закони за ценните книжа”, казва председателят на SEC Гари Генслер.

Съоснователят на Gemini нарича действията на SEC “контрапродуктивни”

В отговор на обвиненията на SEC срещу криптоборсата, Тайлър Уинкълвос защити фирмата, като заяви, че борсата работи усилено за възстановяване на средствата на инвеститорите и нарече действията на SEC “супер неубедителни” и “контрапродуктивни”.

Според съоснователя на компанията Gemini ще се защитава срещу претенциите на SEC, които определиха като “фиш за неправилно паркиране”.

Разправата с Gemini и Genesis означава, че SEC предприема предпазни мерки, за да предотврати повторни измами като FTX.

Междувременно SEC проучва дали други компании или хора са свързани с предполагаемите неправомерни действия, както и дали не са извършени други нарушения на закона за ценните книжа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.