НАЧАЛО Други

САЩ постигат споразумение за лимита на дълга

май 29, 2023 15:12 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ постигат споразумение за лимита на дълга

Президентът Байдън и Кевин Маккарти, председателят на Народното събрание, постигнаха предварително споразумение относно лимита на дълга и правителствените разходи.

Не е сигурно, че споразумението, целящо да избегне първия в историята на страната фалит, ще премине през Конгреса, особено в Камарата на представителите, където десните законодатели вече се бунтуват.

Въпреки това, с подкрепата на президента-демократ и председателя на парламента от Републиканската партия, има надежди, че може да се излезе от фискалната безизходица, обхванала Вашингтон. Сделката замразява федералните разходи, които бяха на път да нараснат, но включва компромиси, които може да не се харесат на всички.

Споразумението спира действието на лимита на заемите за две години и включва нови изисквания за работа за някои получатели на държавни помощи, както и ограничения на помощите за хранителни марки. Освен това се възстановяват неизползваните средства за помощ при пандемия и се намалява финансирането на данъчната служба.

Предложеното споразумение има за цел да осигури гласовете и на двете партии, но то срещна критики както от страна на консерваторите, така и от страна на либералите. Икономисти и анализатори предупредиха за опустошителните последици от фалита.

Приемането на споразумението изисква одобрение от Камарата на представителите, където републиканците имат малко мнозинство и от Сената, където е необходима двупартийна подкрепа. Пътят към приемането е несигурен и консервативните законодатели търсят начини да забавят или изменят споразумението.

Републиканците настояват за съкращаване на разходите и намаляване на дълга и макар че сделката до известна степен постига тези цели, тя може да не задоволи твърдолинейните консерватори или либерали.

Въпреки предизвикателствата президентът Байдън призова Конгреса да приеме споразумението, като подчерта значението му за избягване на катастрофален фалит. Компромисът се стреми да постигне баланс между намаляването на разходите и защитата на важни програми с надеждата да се излезе от фискалната безизходица, която измъчва Вашингтон.

Споразумението определя тавани на дискреционните разходи за две години, като има различни последици за военните и невоенните разходи.

Преговорите бяха интензивни и напрегнати предвид наближаващия краен срок и потенциалните глобални икономически последици от фалит. Приемането на споразумението изисква коалиция от републиканци и демократи в Камарата на представителите, което поставя предизвикателства както пред председателя Маккарти, така и пред лидера на демократите Хаким Джефрис.

Сенатът също представлява потенциална пречка, тъй като консерваторите изразиха нежеланието си да подкрепят сделката.

Макар че споразумението не може да задоволи твърдолинейните привърженици и от двете страни, бюджетните експерти подчертават необходимостта от приемането му, за да се реализират икономии и да се вдигне таванът на дълга.

То представлява компромис, който включва елементи и от двете партии, макар и скромен в някои аспекти. Поддръжниците на споразумението твърдят, че то постига баланс между намаляването на разходите и защитата на важни програми.

В обобщение, президентът Байдън и председателят на Народното събрание Маккарти постигнаха предварително споразумение относно лимита на дълга и държавните разходи.

Макар че приемането му не е сигурно, сделката има за цел да предотврати катастрофален фалит и да излезе от фискалната безизходица. Споразумението включва компромиси, които може да не удовлетворят всички законодатели, а успехът му зависи от подкрепата на републиканците и демократите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.