НАЧАЛО Други

САЩ срещу Китай – Битката за световната икономика

ноември 4, 2023 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ срещу Китай – Битката за световната икономика

Миналата есен Китай достигна важен етап: страната надмина общия обем на търговията на САЩ, Европа и Япония.

Това отбеляза ясно разминаване в икономическата посока между Китай и западните държави, тъй като напрежението по въпросите на търговията, технологиите и сигурността ескалира.

В продължение на десетилетия Западът се стремеше да интегрира Китай като партньор и клиент в единната световна икономика, доминирана от богатите държави. Сега обаче динамиката на търговията и инвестициите се развива около два конкуриращи се центъра на сила.

В тази все по-разделена световна икономика Вашингтон продължава да налага ограничения върху китайските инвестиции и износ, докато Китай пренасочва значителна част от икономическото си внимание от Запада към развиващия се свят.

Тази промяна носи предимства за САЩ и Европа, включително намаляване на зависимостта от китайските вериги за доставки и увеличаване на възможностите за вътрешна заетост. Въпреки това съществуват значителни рискове, като например по-бавен глобален икономически растеж, което поражда опасения сред икономистите, че недостатъците могат да надхвърлят ползите и за двете страни.

Китайската промишленост постепенно замества западните суровини като химикали, компоненти и машини с материали с местен произход или такива, придобити от развиващите се страни.

През 2019 г. търговията на Китай с Югоизточна Азия надхвърли търговията му със САЩ. Освен това обемът на търговията му с Русия вече надвишава този с Германия, а в близко бъдеще се очаква тази тенденция да обхване и Бразилия.

Този развиващ се икономически пейзаж създава предизвикателства за компаниите и правителствата от двете страни, тъй като те отделят повече ресурси за тези променящи се стратегии. Фрагментацията между Китай и Запада, наблюдавана от Международния валутен фонд, вече оказва влияние върху възстановяването на световната икономика, като може да доведе до намаляване на световния БВП със 7%.

Икономическата промяна води до последици и за големите корпорации, особено в Европа, като Германия, която процъфтяваше благодарение на продажбата на автомобили и машини от висок клас в Китай. През последните години делът на този сектор на китайския автомобилен пазар намаля от близо 50% на около 30%.

От гледна точка на Китай една сфера на икономическо влияние, съсредоточена около Пекин, може да не осигури достатъчен растеж, който да противодейства на дългосрочната стагнация, предвид демографските предизвикателства и нарастващите дългове. Успехът на китайската икономика до голяма степен зависи от достъпа до западните потребители и технологии.

Макар че пълното отделяне на Китай от Запада не е неизбежно, тенденцията към разхлабване на икономическите връзки изглежда се ускорява. Тази промяна е подкрепена от политически мерки, като например инвестиционни ограничения и забрани за износ, и е очевидна в намаляването на преките чуждестранни инвестиции в Китай.

Въпреки това марките, свързани с Китай, все още намират успех на западните пазари, макар и в условията на политически натиск. Ситуацията подсказва, че икономическото разделение между Китай и ръководения от САЩ Запад набира скорост, сигнализирайки за нов етап в глобалната икономическа динамика.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.