НАЧАЛО Други

БРИКС: Търговията между държавите-членки скочи с невероятните 56%

ноември 4, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС:  Търговията между държавите-членки скочи с невероятните 56%

Търговията между петте държави от БРИКС е отбелязала забележителен ръст от 56% през последните пет години, като според наличните данни е достигнала приблизително $422 милиарда.

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, съществуващите членове на алианса БРИКС, са сключили международни търговски споразумения на стойност $422 милиарда от 2017 г. до 2022 г. Тези държави са се утвърдили като значими търговски партньори, притежавайки богати природни ресурси и селскостопански продукти, с изключение на Русия, която допринася предимно чрез износ на суров петрол за други развиващи се държави.

Ескалацията на търговията през периода от 2017 г. до 2022 г. може да се разглежда като обичайна тенденция в световната търговия. През 2023 г. обаче се очаква значителна промяна, тъй като алиансът БРИКС се стреми да намали зависимостта си от щатския долар. С нарастващото търсене на търговия между държавите – членки на БРИКС, вероятността за извършване на транзакции в местни валути, а не в щатски долари, става все по-изразена.

Това развитие представлява потенциално предизвикателство за доминиращата роля на щатския долар, тъй като БРИКС обмисля да извършва всички търговски транзакции в съответните местни валути. Перспективата за трансгранични транзакции на стойност $400 милиарда, деноминирани в местни валути, може да окаже значителен натиск върху икономиката на САЩ.

Подобна промяна може да има далечни последици, като потенциално повлияе на динамиката на търсенето и предлагането на щатския долар на международните пазари. Намаляването на търсенето на щатския долар би могло да доведе до икономически предизвикателства, потенциално до инфлационен натиск и рязко покачване на цените в САЩ, което ще засили риска от хиперинфлация.

В обобщение, траекторията на щатския долар се намира в ключов момент, тъй като БРИКС се стреми да заеме по-значима роля в световната икономика. Ако през 2024 г. БРИКС обяви преминаването към местни валути за транзакции, доминиращата роля на щатския долар вероятно ще претърпи постепенен спад.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.