НАЧАЛО Крипто Крими

САЩ глобяват Bittrex с $53 милиона

октомври 12, 2022 9:31 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ глобяват Bittrex с $53 милиона

Крипто борсата Bittrex се споразумява с Министерството на финансите на САЩ и Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) за $53 милиона.

Според прессъобщение Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите и FinCEN са обвинили Bittrex в нарушаване на санкции и задължения за борбата с пране на пари (AML).

На Bittrex са наложени глоби в размер на $24 милиона от OFAC и $29 милиона от FinCEN, като това е първото съвместно действие за прилагане на законодателството между двете регулаторни агенции.

Разследванията на Bittrex установиха нарушения на множество програми за санкции, както и “умишлени” нарушения на изискванията за докладване на подозрителни дейности (SAR) и за борба с пране на пари, предвидени в Закона за банковата тайна.

По-конкретно, беше установено, че Bittrex не е успяла да предотврати лица, които очевидно се намират в района на Крим в Украйна, Куба, Иран, Судан и Сирия, да използват борсата за извършване на крипто транзакции на стойност приблизително $263.4 милиона между март 2014 г. и декември 2017 г.

Министерството на финансите твърди, че Bittrex е трябвало да знае, че транзакциите идват от санкционираните райони въз основа на IP адресите, но не е предприела действия.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Милиардер инвеститор споделя защо държи Биткойн


Директорът на OFAC Андреа Гаки заяви, че подобни нарушения застрашават националната сигурност.

Когато фирмите за търговия с виртуални валути не успеят да приложат ефективен контрол за спазване на санкциите, включително проверка на клиентите, намиращи се в санкционирани юрисдикции, те могат да се превърнат в средство за незаконни участници, които застрашават националната сигурност на САЩ… Борсите за търговия с виртуални валути, които работят по целия свят, трябва да разбират както кои – така и къде – са техните клиенти. OFAC ще продължи да търси отговорност от фирмите, както в индустрията на виртуалните валути, така и другаде, чийто неуспех да въведат подходящ контрол води до нарушения на санкциите.

Изпълняващият длъжността директор на FinCEN Химамаули Дас заяви, че пропуските на Bittrex в програмата за противодействие на прането на пари и докладване на подозрителни дейности “ненужно са изложили финансовата система на САЩ на заплахи”.

Неуспехите на Bittrex създадоха експозиция към високорискови контрагенти, включително санкционирани юрисдикции, пазари от тъмната мрежа и рансъмуер нападатели.  Доставчиците на услуги, свързани с виртуални активи, са предупредени, че трябва да прилагат стабилни програми за съответствие, основани на риска, и да изпълняват изискванията за докладване по BSA. FinCEN няма да се поколебае да действа, когато установи умишлени нарушения на BSA.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Проект за меме криптовалута, обвинен в измама на инвеститорите

Крипто инфлуенсърът, познат като “ZachXBT” обвини проекта $VIRAL Meme Coin, че е измамил инвеститорите със 131 ETH, което поражда опасения за поредната измама с меме монети, използващи верифициран бадж (синя отметка), за да измамят нищо неподозиращи хора.

май 30, 2023 11:00 2 мин. четене

САЩ иска да конфискува криптовалути от сметки на Binance

В неотдавнашно съобщение за пресата се посочва, че прокуратурата на САЩ е предприела правни действия за възстановяване на постъпленията от криптовалута, свързани с измамна схема, насочена към компания, базирана в Масачузетс.

май 28, 2023 12:00 1 мин. четене

Великобритания отчита загуби за над $370 милиона от крипто измами

Според британска агенция за докладване на измами, през изминалата, над 40% от загубите поради крипто измами във Великобритания година са се увеличили.

май 26, 2023 17:15 2 мин. четене

Нова тенденция сред крипто хаковете – крадците връщат откраднатите средства

Според неотдавнашен доклад на TRM Labs, компания занимаваща се с блокчейн разузнаване, през първото тримесечие на 2023 г. от крипто проекти са откраднати приблизително $400 милиона при серия от 40 атаки. Това бележи значителен спад от 70% в сравнение със същия период на 2022 г.

май 24, 2023 20:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.