НАЧАЛО Други

Санкциите срещу Tornado Cash са абсолютно авторитарни – Едуард Сноудън

ноември 19, 2022 17:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Санкциите срещу Tornado Cash са абсолютно авторитарни – Едуард Сноудън

След като правителството на САЩ забрани инструмента за смесване на Ethereum - Tornado Cash, Едуард Сноудън смята, че това е повратен момент, който крипто общността не приема достатъчно сериозно.

През август подразделението на Министерството на финансите на САЩ – Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC), добави Tornado Cash и много Етериум портфейли към своя списък със специално определени лица. Освен това Службата забрани на гражданите на Америка да използват миксера.

Сноудън обаче смята, че това е просто инструмент и не прави нищо без човешка намеса:

Нищо не се случва без да има човешка намеса. Това е просто инструмент. […] Идеята, че [защитата на личните данни] е нещо лошо, още по-малко нещо, което заслужава да се предоставят на правителството нови и до голяма степен неограничени правомощия за налагане на санкции […] – това е нещо, което е дълбоко нелиберално и авторитарно.

Критикувайки правителството на САЩ за това, че се е насочило към Tornado Cash, Сноудън заяви, че част от проблема е в модела на Етериум мрежата, който показва публично историята на транзакциите на всеки портфейл.

Той смята, че Биткойн има същия проблем, но до голяма степен, защото в главната криптовалута няма толкова дейности, базирани на договори. В случая на най-голямата криптовалута се вижда само как адрес А изпраща до адрес Б.

Сноудън обясни как блокчейн изследователите все пак могат да проследят дигиталната следа:

 Те я проследяват навън, съставят карта, виждат къде се разделя по веригата и след това се опитват да отидат там, където тя се връща към общ възел, или проследяват разходите

Той добави:

С инструментите, с които разполагах в NSA, през 2013 г.проследяването на Биткойн транзакциите щеше да бъде много, много лесно […] И затова, въпреки че използвах Биткойн за наемане на сървърите, които използвах за комуникация с журналисти и за анонимно предаване на огромни архивни файлове по интернет, аз използвах Tor Browser и услуги за смесване.

Сноудън смята, че хората имат нужда да могат да извършват транзакции по веригата по всяко време, без усилия и без да се знае за това. Според него би трябвало да има нива на защита на личните данни, които са заложени в протокола.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Британски съд отхвърли иска на Крейг Райт за нарушаване на авторско право

С неотдавнашно съдебно решение в Обединеното кралство беше отхвърлен искът на Крейг Райт за спиране на дейността на Биткойн и Биткойн Кеш.

февруари 9, 2023 10:00 1 мин. четене

Algorand влиза в партньорство с индийски стартъпи и училища

Algorand обяви партньорства в Индия, включително сътрудничество с училища за разработване на образователни програми, които да подпомогнат развитието на Web3 в страната.

февруари 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Половината криптовалути ще изчезнат от пазара – Кевин О’Лиъри

В интервю за Скот Мелкер венчър капиталистът и водещ на „Shark Tank“ Кевин О’Лиъри прогнозира, че борсата за криптовалути Binance скоро може да бъде подложена на регулаторен натиск.

февруари 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Voyager връчва призовки на ръководителите на FTX и Alameda

Voyager Digital, фалирал брокер на криптовалути, е връчил призовки на бившия Сам Банкман-Фрид и други ръководители на FTX и Alameda Research.

февруари 8, 2023 16:00 2 мин. четене