НАЧАЛО Други

Санкциите срещу Tornado Cash са абсолютно авторитарни – Едуард Сноудън

ноември 19, 2022 17:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Санкциите срещу Tornado Cash са абсолютно авторитарни – Едуард Сноудън

След като правителството на САЩ забрани инструмента за смесване на Ethereum - Tornado Cash, Едуард Сноудън смята, че това е повратен момент, който крипто общността не приема достатъчно сериозно.

През август подразделението на Министерството на финансите на САЩ – Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC), добави Tornado Cash и много Етериум портфейли към своя списък със специално определени лица. Освен това Службата забрани на гражданите на Америка да използват миксера.

Сноудън обаче смята, че това е просто инструмент и не прави нищо без човешка намеса:

Нищо не се случва без да има човешка намеса. Това е просто инструмент. […] Идеята, че [защитата на личните данни] е нещо лошо, още по-малко нещо, което заслужава да се предоставят на правителството нови и до голяма степен неограничени правомощия за налагане на санкции […] – това е нещо, което е дълбоко нелиберално и авторитарно.

Критикувайки правителството на САЩ за това, че се е насочило към Tornado Cash, Сноудън заяви, че част от проблема е в модела на Етериум мрежата, който показва публично историята на транзакциите на всеки портфейл.

Той смята, че Биткойн има същия проблем, но до голяма степен, защото в главната криптовалута няма толкова дейности, базирани на договори. В случая на най-голямата криптовалута се вижда само как адрес А изпраща до адрес Б.

Сноудън обясни как блокчейн изследователите все пак могат да проследят дигиталната следа:

 Те я проследяват навън, съставят карта, виждат къде се разделя по веригата и след това се опитват да отидат там, където тя се връща към общ възел, или проследяват разходите

Той добави:

С инструментите, с които разполагах в NSA, през 2013 г.проследяването на Биткойн транзакциите щеше да бъде много, много лесно […] И затова, въпреки че използвах Биткойн за наемане на сървърите, които използвах за комуникация с журналисти и за анонимно предаване на огромни архивни файлове по интернет, аз използвах Tor Browser и услуги за смесване.

Сноудън смята, че хората имат нужда да могат да извършват транзакции по веригата по всяко време, без усилия и без да се знае за това. Според него би трябвало да има нива на защита на личните данни, които са заложени в протокола.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Слабата политика на Русия може да се окаже пагубна за икономиката

Според доклад на Руския център за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози руската икономика е изправена пред предизвикателства, свързани с времето, в което политиците полагат усилия за ограничаване на инфлацията и стабилизиране на рублата.

септември 25, 2023 15:00 2 мин. четене

Ще издържи ли САЩ на икономическите заплахи?

Икономиката на САЩ се сблъска с предизвикателства през тази година и сега е изправена пред съвкупност от потенциални опасности, които могат да доведат до по-голяма несигурност.

септември 25, 2023 13:00 3 мин. четене

САЩ вероятно ще вдигне още един път лихвените проценти тази година – какво означава това за Биткойн?

Най-новото обобщение на икономическите прогнози на Федералния резерв на САЩ, което беше публикувано по-рано тази седмица, предлага ценна информация за перспективите на централната банка по отношение на лихвените проценти и икономиката в по-широк план.

септември 25, 2023 11:15 3 мин. четене

Топ 4 предизвикателства пред разширяването на БРИКС

През последните години се наблюдава засилване на геополитическото напрежение, което води до намаляване на усилията за сътрудничество, особено между големите държави.

септември 25, 2023 9:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.