НАЧАЛО Регулации

Сам Банкман-Фрийд коментира регулациите в DeFi сектора

30.10.2022 14:02 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сам Банкман-Фрийд коментира регулациите в DeFi сектора

Главният изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд (SBF) отново попадна в центъра на вниманието и може би е предизвикал вълнение сред крипто общността заради предполагаемите си възгледи и мисли.

На 28 октомври главният изпълнителен директор на FTX се появи в подкаст, организиран от Bankless. Участието му до голяма степен беше свързано с регулаторната политика, споделена от него на 19 октомври.

След като няколко дни водеше диспути с критиците около политиката, Банкман-Фрийд се включи на живо в подкаста, за да изясни окончателната си позиция. Позицията му е за засилено регулиране и контрол на стабилните монети.

Въпреки това главният изпълнителен директор на FTX беше придружен от Ерик Ворхийс, основател на DeFi платформата ShapeShift. Воорхийс също така се оказва гласовит критик на предложената от Фрийд политика. Освен това Ворхийс също така зададе въпроси на крипто милиардера относно позицията му по отношение на регулирането на DeFi. Той също така постави под въпрос изпълнителния директор по отношение на неговите спорни аспекти около регулаторното му предложение.

Регулацията на DeFi предстои, независимо дали ви харесва, или не

Още от самото начало Сам Банкман-Фрийд заяви, че е за засилено регулиране и контрол на стабилните монети. Това беше насочено главно към одитите на стабилните монети, за да се определи тяхното обезпечаване с фиат или друг актив.

Говорейки за регулациите на DeFi, Банкман-Фрийд уточни, че това не е въпрос на “дали”, а по-скоро на “кога”. Той смята, че регулацията предстои, независимо дали индустрията я подкрепя или не.

След това на Ерик Ворхийс се противопостави като изрази опасенията си във връзка с някои аспекти на регламента. Те включваха опасения относно липсата на децентрализация в индустрията на DeFi. Основателят на ShapeShift също така заяви, че DeFi е прозрачна по своята същност. Освен това тя е много повече от традиционното финансиране и че регулаторите трябва да признаят същото.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Как крипто проекта SQUID измами хиляди инвеститори


В своя защита SBF призна, че е бил готов да направи компромис по отношение на някои аспекти на DeFi. Това обаче е така, стига “смарт договорите, валидаторите и плащанията да останат отворени и свободни”. Крипто милиардерът също така заяви, че това са елементите, които представляват по-голямата част от стойността на DeFi.

Освен това SBF беше обвинен и в опит да приравни DeFi към традиционните финанси по отношение на регулациите. Ворхис заяви, че това сравнение няма смисъл, тъй като разликата на DeFi от обичайните финанси е в основата на индустрията.

Разглеждайки въпросите, свързани с лобистките усилия на Банкман-Фрийд, Ворхийс го призова да не прави прекалено големи компромиси по време на ранните етапи на DeFi.

Документът, с който започна всичко

Противоречията около позицията на Сам Банкман-Фрийд относно регулирането на DeFi започнаха, след като той сподели документ, озаглавен “Възможни стандарти за индустрията на дигиталните активи”. Този документ изброяваше набор от доброволни политики, които фирмите за DeFi да следват, докато регулаторите установят известна регулаторна яснота.

Документът съдържаше някои противоречиви формулировки, отнасящи се до регулирането на пространството. Главният изпълнителен директор на FTX призова индустрията да “уважава” Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC), която стоеше зад санкционирането на Tornado Cash. Освен това той предложи и 5-процентен лимит на възнагражденията за грешки. Документът не се хареса на по-голямата част от крипто общността.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Шиба Ину (SHIB): Губят ли интерес Етериум китовете към меме криптовалутата?


Ерик Ворхийс публикува статия по предложените регулаторни стандарти, в която критикува и поставя под въпрос няколко аспекта на документа.

Гледната точка на общността

Разсъжденията на Сам Банкман-Фрийд в подкаста, както и предложените от него регулаторни стандарти, предизвикаха много критики от страна на общността. Неговата позиция беше описана като клоняща към централизация и ограбваща същността на криптовалутите, като ги оприличава на традиционните финанси. Инфлуенсъри като Бен Армстронг, по-известен като BitBoy, призоваха хората да закрият сметките си в FTX.

Възможно е крипто общността да не е очаквала разговори за засилено регулиране и възможна централизация от лидер като Сам-Банкман Фрийд. Неговите мисли контрастираха с образа на “бял рицар”, който той придоби заради спасяването на няколко закъсали фирми по време на крипто зимата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Американски сенатори искат да забранят алгоритмичните стабилни монети

Сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд съвместно предложиха нов законопроект, насочен към регулиране на стабилните монети, което отразява нарастващата спешност в Конгреса да се обърне внимание на регулаторния надзор върху дигиталните валути.

18.04.2024 11:00 2 мин. четене

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.