НАЧАЛО Крипто Крими

Как крипто проекта SQUID измами хиляди инвеститори

октомври 27, 2022 20:54 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как крипто проекта SQUID измами хиляди инвеститори

Токенът SQUID предполагаемо е позициониран да се завърне година след един от най-големите "rug-pulls" в историята на криптовалутите.

Миналата година SQUID токенът стартира в Binance SmartChain, привличайки много внимание. Повече от 40,000 инвеститори бяха разорени като токенът се покачи от $0,01 до $3,000, а след това се срина до 0. 

Rug-pull на разработчиците 

Разработчиците пуснаха проекта SQUID, докато шоуто на Netflix – „Squid Game“ набираше популярност с голяма скорост и беше насочен към инвеститорите от поколение Z и милениалите, които търсеха бърза възвръщаемост. От Netflix отрекоха проекта да е официално свързан със сериала.

В „Squid Game“ хора, които не разполагат с парични средства, играят игри от своето детство, за да спечелят парична награда. По подобен начин разработчиците привлякоха инвеститори, като предложиха play-to-earn игра, в която те можеха да печелят MARBLE токени, необходими за продажбата на техния SQUID.

След като цената на монетата се покачи, разработчиците на проекта, източиха цялата ликвидност като си тръгнаха с около $3,3 милиона. 

Разработчиците изчезват

Около проекта имаше много алармиращи признаци, например уебсайта пълен с граматически грешки, антидъмпинг механизъм, който затрудняваше продажбата на SQUID и много други.

По онова време главният изпълнителен директор на Exodus – Джей Пи Ричардсън коментира антидъмпинг механизма :

Ако парите ви трябва да бъдат блокирани това ясно показва, че става въпрос за измама.

Малко след стартирането на проекта разработчиците свалиха уебсайта. Също така спряха комуникацията в повечето социални мрежи. По-късно публикуваха в Telegram, че е извършена хакерска атака.

Някой се опитва да хакне проекта ни. Не само акаунта в Twitter, но и нашия смарт договор… Squid Game Dev не иска да продължи да управлява проекта, тъй като сме депресирани от измамниците и сме обзети от стрес.


BscScan идентифицираха осем адреса на портфейли свързани с измамата. Един от адресите, който държи пет процента от всички SQUID в обращение, обменил SQUID на стойност $3,38 милиона в BNB, преди да изпрати средствата чрез крипто миксера Tornado Cash.

Крипто борсата Binance започна разследване на проекта с помощта на инструмент за криминалистика и заяви, че ще докладва всички резултати на правоприлагащите органи. До момента нито Binance, нито правоприлагащите органи имат успех при идентифицирането на екипа, който стои зад въпросния rug-pull.

Очаквано покачване на SQUID

Въпреки че няма екип, една година по-късно SQUID все още се търгува спекулативно и има пазарна капитализация от около $4 милиона.

По данни сега проектът се управлява от общност и е напълно децентрализиран. Според потребител от Reddit инвеститорите смятат, че цената на SQUID ще се увеличи значително на първата годишнина. Друг потребител сподели, че това може да се случи, когато излезе вторият сезон на телевизионния сериал.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери откраднаха близо $800,000 от общността на Azuki

Акаунтът в Twitter на водещия проект за незаменяеми токени (NFT) Azuki беше компрометиран в петък, в резултат на което бяха откраднати криптоактиви на стойност малко под $800,000.

януари 28, 2023 19:03 2 мин. четене

Хакери представящи се за Robinhood се опитаха да разпространят фалшив токен

Хакери проникнаха в профилите на Robinhood в социалните мрежи с цел да разпространят фалшив токен наречен RBH в Binance Smart Chain (BSC).

януари 27, 2023 11:07 1 мин. четене

Севернокорейски хакери свързани с кражбата на $100 милиона от Harmony

В понеделник ФБР потвърди, че Lazarus Group и APT 38 стоят зад кражбата на $100 милиона от блокчейн платформата Harmony през юни миналата година и са се опитали да изперат парите чрез протокола за поверителност RAILGUN.

януари 26, 2023 21:00 1 мин. четене

Европол задържа крипто на стойност над $19 милиона свързани с Bitzlato

Като част от мерките за правоприлагане, предприети срещу криптоборсата Bitzlato – Европол заяви, че са задържани крипто портфейли, в които има дигитални активи на стойност над $19 милиона.

януари 24, 2023 16:11 2 мин. четене