НАЧАЛО Крипто Крими

Как крипто проекта SQUID измами хиляди инвеститори

октомври 27, 2022 20:54 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как крипто проекта SQUID измами хиляди инвеститори

Токенът SQUID предполагаемо е позициониран да се завърне година след един от най-големите "rug-pulls" в историята на криптовалутите.

Миналата година SQUID токенът стартира в Binance SmartChain, привличайки много внимание. Повече от 40,000 инвеститори бяха разорени като токенът се покачи от $0,01 до $3,000, а след това се срина до 0. 

Rug-pull на разработчиците 

Разработчиците пуснаха проекта SQUID, докато шоуто на Netflix – “Squid Game” набираше популярност с голяма скорост и беше насочен към инвеститорите от поколение Z и милениалите, които търсеха бърза възвръщаемост. От Netflix отрекоха проекта да е официално свързан със сериала.

В “Squid Game” хора, които не разполагат с парични средства, играят игри от своето детство, за да спечелят парична награда. По подобен начин разработчиците привлякоха инвеститори, като предложиха play-to-earn игра, в която те можеха да печелят MARBLE токени, необходими за продажбата на техния SQUID.

След като цената на монетата се покачи, разработчиците на проекта, източиха цялата ликвидност като си тръгнаха с около $3,3 милиона. 

Разработчиците изчезват

Около проекта имаше много алармиращи признаци, например уебсайта пълен с граматически грешки, антидъмпинг механизъм, който затрудняваше продажбата на SQUID и много други.

По онова време главният изпълнителен директор на Exodus – Джей Пи Ричардсън коментира антидъмпинг механизма :

Ако парите ви трябва да бъдат блокирани това ясно показва, че става въпрос за измама.

Малко след стартирането на проекта разработчиците свалиха уебсайта. Също така спряха комуникацията в повечето социални мрежи. По-късно публикуваха в Telegram, че е извършена хакерска атака.

Някой се опитва да хакне проекта ни. Не само акаунта в Twitter, но и нашия смарт договор… Squid Game Dev не иска да продължи да управлява проекта, тъй като сме депресирани от измамниците и сме обзети от стрес.


BscScan идентифицираха осем адреса на портфейли свързани с измамата. Един от адресите, който държи пет процента от всички SQUID в обращение, обменил SQUID на стойност $3,38 милиона в BNB, преди да изпрати средствата чрез крипто миксера Tornado Cash.

Крипто борсата Binance започна разследване на проекта с помощта на инструмент за криминалистика и заяви, че ще докладва всички резултати на правоприлагащите органи. До момента нито Binance, нито правоприлагащите органи имат успех при идентифицирането на екипа, който стои зад въпросния rug-pull.

Очаквано покачване на SQUID

Въпреки че няма екип, една година по-късно SQUID все още се търгува спекулативно и има пазарна капитализация от около $4 милиона.

По данни сега проектът се управлява от общност и е напълно децентрализиран. Според потребител от Reddit инвеститорите смятат, че цената на SQUID ще се увеличи значително на първата годишнина. Друг потребител сподели, че това може да се случи, когато излезе вторият сезон на телевизионния сериал.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Арестуваха един от най-популярните крипто инфлуенсъри докато стриймва

Според информацията крипто инфлуенсърът Бен Армстронг, известен преди това като “BitBoy”, е бил арестуван, докато е предавал на живо пред дома на бивш бизнес партньор, за когото твърди, че притежава неговото Ламборгини.

септември 27, 2023 15:00 1 мин. четене

Топ крипто борса загуби близо $8 милиона в криптовалути след пробив на сигурността

На 24 септември борсата HTX на Huobi Global претърпя значителен пробив в сигурността, в резултат на което бяха загубени дигитални активи на стойност $7.9 милиона.

септември 26, 2023 13:00 2 мин. четене

Крипто борса претърпя тежък пробив на сигурността – засегнати са 100,000 сметки

Водещата крипто борса в Южна Корея – Upbit – в момента се бори със значителен пробив в сигурността, който се отрази на цялата крипто общност.

септември 25, 2023 16:00 2 мин. четене

Бивш банкер от Deutsche Bank се призна за виновен за организиране на крипто измама

На 10 септември Министерството на правосъдието на САЩ публикува съобщение относно бивш инвестиционен банкер, който се призна за виновен в организирането на инвестиционна измама с криптовалута.

септември 20, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.