НАЧАЛО Други

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

30.05.2024 6:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

Икономистите следят отблизо данните за страната, които ще бъдат публикувани по-късно днес, преди данните за инфлацията в еврозоната, очаквани в петък.

В Северен Рейн-Вестфалия, най-многолюдната германска провинция, инфлацията се повиши до 2.5% през май от 2.3% през април. В Бавария процентът на инфлация се повиши от 2.5% на 2.7%, а в Саксония – от 2.7% на 3.1%. Въпреки това процентът в Бранденбург леко се понижи до 2.9% от 3.0%, а процентите в Хесен и Баден-Вюртемберг останаха стабилни – съответно 1.9% и 2.1%.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозират хармонизираният темп на инфлация в Германия да бъде 2.7% през май спрямо 2.4% през април. Това очаквано повишение се дължи отчасти на края на временния ефект от въведената през май 2023 г. национална схема за железопътни билети, която беше понижила цените на обществения транспорт.

Според Reuters инфлацията в еврозоната също се очаква да се повиши леко до 2.5% през май от 2.4% през април. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проучи внимателно тези данни, тъй като се подготвя за потенциално понижаване на лихвените проценти през следващата седмица след поредица от повишения, които намалиха инфлацията до малко над целевото равнище от 2%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън може да изгуби президентските избори според Марк Кюбан – ето защо

Въпреки че администрацията на Байдън се ориентира към крипто индустрията, силните страни в бизнеса остават недоволни от прекрачването на границата, което се прави от председателя на SEC Гари Генслер по различни въпроси, свързани с крипто сегмента.

15.06.2024 7:00 2 мин. четене

Инвестициите в крипто надминаха $1 милиард през май

Според данни на KuCoin през май на крипто пазара са направени инвестиции за над $1 милиард, въпреки че е отбелязан лек спад в сравнение с предходния месец.

15.06.2024 6:30 2 мин. четене

Тази акция може да засенчи печалбите от Nvidia през следващите 6 години

Бет Киндиг, главен технологичен анализатор в I/O Fund, твърди, че сред основните играчи в областта на изкуствения интелект (AI) може да има пренебрегната възможност.

15.06.2024 6:00 2 мин. четене

Обвиненията срещу директорите на Binance за укриване на данъци в Нигерия официално бяха свалени

Федералната служба за вътрешните приходи на Нигерия (FIRS) свали обвиненията срешу ръководителите на Binance Тигран Гамбарян и Надим Анджарвала според информация на Reuters.

14.06.2024 23:31 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.