НАЧАЛО Други

Русия става все по-независима от санкциите на Запада

септември 26, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия става все по-независима от санкциите на Запада

Русия успя да избегне санкциите на Г-7 върху значителна част от износа си на петрол, което доведе до промяна в динамиката на търговията, която значително ще увеличи приходите на Кремъл, особено след като цените на суровия петрол наближат $100 за барел.

През август близо 75% от морския руски суров петрол премина без западна застраховка – важен фактор за налагане на тавана на цените на петрола от Г-7 от $60 за барел. Това е значително увеличение в сравнение с приблизително 50% в началото на годината, което показва все по-голямата сръчност на Москва в заобикалянето на ограничението. Това дава възможност на Русия да продава повече от своя петрол на цени, близки до тези на международния пазар.

Киевското училище по икономика изчисли, че последователното покачване на цените на суровия петрол от юли насам, съчетано с успеха на Русия в намаляването на отстъпките за нейния петрол, може да доведе до това, че приходите на страната от петрол за 2023 г. ще бъдат поне с $15 милиарда по-високи от първоначално предвидените.

Това развитие на събитията нанася двоен удар върху усилията на Запада да ограничи приходите на Русия от петрол, които са съществена част от бюджета на Кремъл, особено след пълномащабното нахлуване в Украйна. Не само, че по-голям дял от руския петрол се продава отвъд ценовия таван, но и нарастващата независимост на Москва като продавач съвпада със значителното покачване на цените на петрола, които надхвърлиха $95 за барел за първи път от повече от година.

Въпреки че руският петролен сектор все още е изправен пред предизвикателства, включително твърдения за недостиг на вътрешния пазар на рафинирани горива и спад в общите обеми на износа, тези цифри предполагат, че в касата на Кремъл ще постъпят повече приходи.

Бен Хилгенсток, икономист в KSE, отбеляза, че поради промените в начина, по който Русия доставя своя петрол, значителното прилагане на ценовия таван в бъдеще може да се окаже голямо предизвикателство. Тази ситуация подчертава пропуснатата възможност за правилно налагане на горната граница, когато е имало повече лостове за въздействие.

Неотдавнашната забрана на Русия за износ на дизелово гориво и други горива – значителен ход от страна на един от най-големите продавачи на дизелово гориво в света – поражда опасения за потенциални смущения на пазара на петрол, подобно на кризата с природния газ през миналата година, от страна на Владимир Путин.

Въпреки че ЕС и САЩ до голяма степен ограничиха вноса на руски петрол, ценовият таван на Г-7 имаше за цел да поддържа постоянен поток от руски петрол на световните пазари, предотвратявайки недостиг на доставки и икономически/политически вредни ценови скокове.

Западни услуги като транспорт или застраховка са разрешени в рамките на ценовия таван, но само ако руският петрол се продава за по-малко от $60 за барел. След въвеждането на ценовия таван от Г-7 през декември предходната година руският петрол първоначално се сблъска с голяма отстъпка спрямо международните цени, достигайки до $40 за барел. Академиците от KSE изчислиха, че санкциите, ограниченията и изтеглянията от Русия са стрували $100 милиарда приходи от износ на петрол от февруари 2022 г. насам.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

5 Отговори на “Русия става все по-независима от санкциите на Запада”
  1. Иванов,

    Няма да е задълго радостта им трябва да се почнат удари по кораби и инфраструктура за петрол на рашистите главно в ч.море и като почнат да изнасят по другите маршрути ще им се оскъпи,тогава ще ги видим фашистите и диктаторите от брикс

  2. Иванов,

    Мамка ти на теб фашистки сталинист и педераст да го духате ти и последователите ти вън от България,национални предатели

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.