НАЧАЛО Други

Русия: Бизнесите заобикалят санкциите чрез криптовалути

октомври 10, 2022 14:11 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия: Бизнесите заобикалят санкциите чрез криптовалути

Според Министерството на финансите руските предприятия, работещи в рамките на Руската федерация, са започнали да използват криптовалути, за да заобикалят санкциите при трансгранични транзакции.

Руските предприятия вече заобикалят санкциите с помощта на криптовалути. Това се случва въпреки факта, че регулирането на крипто средата в Руската федерация все още не е правилно конфигурирано.

Това заяви в интервю директорът на отдела за финансова политика на Министерството на финансите Иван Чебесков.

Чебесков не уточни за кои компании става въпрос. Въпреки това беше съобщено, че обемът на транзакциите се е увеличил няколко пъти. Това се случва на фона на затягането на санкционния режим.

Руските предприятия и “недружелюбните” държави

Владимир Гамза е ръководител на Търговско-промишлената палата на Руската федерация. Той заяви, че бизнесът в Руската федерация използва криптовалутата основно за транзакции с недружелюбни държави (САЩ, Украйна, Норвегия, Сингапур и др.).

Очаква се до края на годината руските власти да въведат законодателни изисквания за трансгранични транзакции с криптовалута. В самата Руска федерация обаче властите не възнамеряват да легализират обращението на криптовалути.

Дигитална рубла

Въпреки положителната нагласа на руските власти към използването на криптовалути в чужбина, Централната банка на Руската федерация не е толкова оптимистично настроена. Вместо криптовалути банката иска да види използването на дигитална рубла, която в момента се тества сред ограничена група руски банки.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: На каква цена може да се търгува актива до 2 години?


Елвира Набиулина е ръководител на Централната банка на Руската федерация. Тя заяви, че финансовият мегарегулатор възнамерява да насърчи използването на дигитална рубла за трансгранични трансакции. Вече се работи по прототип на система за взаимодействие с други парични системи.

Тя обаче призна, че внедряването на системата зависи не толкова от Руската федерация, колкото от готовността на другата страна. Така че не е ясно колко популярна ще бъде дигиталната рубла за такива цели.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как фондовият пазар се противопоставя на икономическия хаос

През последните месеци финансовият пейзаж е изпълнен с хаос и несигурност. В началото на годината се борихме с трайната инфлация, последвана от тревожния срив на Silicon Valley Bank през март, който предизвика безпокойство сред инвеститори, собственици на бизнес и банкери.

май 30, 2023 17:30 3 мин. четене

БРИКС: Лукашенко се обръща към съюза в отговор на санкциите

По време на срещата на Висшия евразийски икономически съвет в Москва президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази отговора на страната си за санкциите.

май 30, 2023 15:00 1 мин. четене

CBDC представлява заплаха от правителствен контрол според създателя на Cardano

Съоснователят на Cardano (ADA), популярната платформа за смарт договори, изрази загриженост относно дигиталните валути на централните банки (CBDC) и техния потенциал за правителствен контрол.

май 30, 2023 12:00 2 мин. четене

Директорът на Binance прогнозира големи успехи в крипто пространството през следващия бичи пазар

Главният изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути по обем на търговията очаква редица постижения в крипто индустрията през следващата бича фаза.

май 30, 2023 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.