НАЧАЛО Финтех

Русия започва поетапно пускане на своята дигитална рубла

август 15, 2022 12:34 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия започва поетапно пускане на своята дигитална рубла

Върховната банка на Русия разкри, че е започнала да тества проекта си за дигитална рубла и че от 2023 г. тя ще бъде въведена с нови функции.

Според документ, споделен от върховната банка, дигиталната рубла ще се използва като реален паричен разчет между физически лица и предприятия до 2023 г.

През 2024 г. банката заяви, че проектът ще се използва за свързване на „кредитни институции към платформата на дигитална рубла и за увеличаване на броя на наличните възможности за плащане и трансакции с помощта на смарт договори„.

Внедряване на CBDC

Банката заяви, че планира да подходи внимателно към внедряването, за да не пропусне някое жизненоважно изпитание.

Междувременно целта на банката е да направи дигиталната валута използваема за физически лица, предприятия и правителството.

Банката отбеляза, че „поетапният процес на въвеждане на дигиталната рубла ще даде възможност на участниците на пазара да се адаптират към новите условия„.

Освен това банката се надява да разшири използването ѝ и извън страната. Тя планира да си сътрудничи с приятелски централни банки, за да може дигиталната рубла да улесни международните транзакции.

Банката също така иска през 2025 г. да се включат небанкови финансови институции и борси с интеграция в офлайн режим.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Пенсионните фондове остават заинтересовани в крипто


Регулаторната рамка на Русия в областта на криптовалутите остава мъглява. Президентът Владимир Путин наскоро подписа законопроект, забраняващ крипто плащанията в страната.

Правителствата приемат CBDC

Докато Русия планира поетапно пускане на своята дигитална рубла, други държави също отбелязват стабилен напредък в проекта си за дигитална валута на централната банка (CBDC).

Южна Корея започна да тества своята национална дигитална валута през юли. Според съобщения в местни медии върховната банка е поканила няколко търговски банки, опериращи в страната, да участват в тестването.

Тайланд също наскоро започна проучване за проект за CBDC. Върховната банка на азиатската държава обаче настоя, че не емитира национална дигитална валута на дребно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Очаква ни най-големия срив от десетилетия – Р. Кийосаки

Робърт Кийосаки, автор на книгата „Богат татко, беден татко“ предупреждава за голям финансов срив, който според него ще се отрази на Биткойн (BTC) и благородните метали.

септември 27, 2022 20:07 1 мин. четене

Редица американски щати съдят Nexo за нерегистрирано предлагане на ценни книжа

В понеделник щатските регулатори на ценни книжа в Калифорния и няколко други щата предприеха действия срещу Nexo Group, компанията майка на крипто заемодателя Nexo, като нарекоха продукта на компанията Earn Interest Product нерегистрирана ценна книга.

септември 27, 2022 17:40 1 мин. четене

Борсата FTX спечели търга за активите на Voyager Digital

Voyager Digital съобщи, че с оферта от около $1.4 милиарда на FTX спечели търга за активите на фалиралата компания.

септември 27, 2022 15:33 1 мин. четене

DeFi секторът ‘ще спечели в дългосрочен план’, твърди Майк Новограц

Майк Новограц, главният изпълнителен директор на Galaxy Digital, прогнозира, че секторът на децентрализираните финанси (DeFi) в крипто пространството в крайна сметка ще ‘излезе начело’.

септември 27, 2022 9:58 1 мин. четене