НАЧАЛО Финтех

Русия започва поетапно пускане на своята дигитална рубла

август 15, 2022 12:34 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия започва поетапно пускане на своята дигитална рубла

Върховната банка на Русия разкри, че е започнала да тества проекта си за дигитална рубла и че от 2023 г. тя ще бъде въведена с нови функции.

Според документ, споделен от върховната банка, дигиталната рубла ще се използва като реален паричен разчет между физически лица и предприятия до 2023 г.

През 2024 г. банката заяви, че проектът ще се използва за свързване на „кредитни институции към платформата на дигитална рубла и за увеличаване на броя на наличните възможности за плащане и трансакции с помощта на смарт договори„.

Внедряване на CBDC

Банката заяви, че планира да подходи внимателно към внедряването, за да не пропусне някое жизненоважно изпитание.

Междувременно целта на банката е да направи дигиталната валута използваема за физически лица, предприятия и правителството.

Банката отбеляза, че „поетапният процес на въвеждане на дигиталната рубла ще даде възможност на участниците на пазара да се адаптират към новите условия„.

Освен това банката се надява да разшири използването ѝ и извън страната. Тя планира да си сътрудничи с приятелски централни банки, за да може дигиталната рубла да улесни международните транзакции.

Банката също така иска през 2025 г. да се включат небанкови финансови институции и борси с интеграция в офлайн режим.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Пенсионните фондове остават заинтересовани в крипто


Регулаторната рамка на Русия в областта на криптовалутите остава мъглява. Президентът Владимир Путин наскоро подписа законопроект, забраняващ крипто плащанията в страната.

Правителствата приемат CBDC

Докато Русия планира поетапно пускане на своята дигитална рубла, други държави също отбелязват стабилен напредък в проекта си за дигитална валута на централната банка (CBDC).

Южна Корея започна да тества своята национална дигитална валута през юли. Според съобщения в местни медии върховната банка е поканила няколко търговски банки, опериращи в страната, да участват в тестването.

Тайланд също наскоро започна проучване за проект за CBDC. Върховната банка на азиатската държава обаче настоя, че не емитира национална дигитална валута на дребно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Coinbase глобени с $3.6 милиона

Coinbase, водещата борса за криптовалути, базирана в САЩ, получи санкция в размер на $3.6 милиона от Нидерландксата централна банка (DNB) за това, че не е получила съответната регистрация, преди да започне да предоставя крипто услуги в страната.

януари 26, 2023 18:00 2 мин. четене

FTX публикува пълен списък на своите кредитори

Публикуван е пълен списък на кредиторите, на които управляваната от Сам Банкман-Фрийд фалирала криптоборса – FTX дължи пари.

януари 26, 2023 12:23 2 мин. четене

Крипто и блокчейн решават ключов проблем, твърди комисар на SEC

Kомисар в Комисията по ценни книжа и борси (SEC), заяви, че след ужасната година участниците в сектора трябва да си спомнят какво всъщност представлява криптовалутата.

януари 26, 2023 11:37 2 мин. четене

BlockFi ще продава майнинг оборудването си, за да покрива дългове

Изглежда, че вече несъществуващата компания за криптовалутни заеми BlockFi възнамерява да се освободи от дългове на стойност около $160 милиона, които са гарантирани от около 68,000 машини за добив на Биткойн, като част от процесите за подаване на молба за защита от фалит.

януари 26, 2023 9:11 2 мин. четене