НАЧАЛО Регулации

Русия иска да регулира копаенето на криптовалути като бизнес

СЕП. 9, 2021 16:03 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Русия иска да регулира копаенето на криптовалути като бизнес

Тъй като руските защитници на криптовалутите работят в насока привличане на глобални оператори за криптодобив, местните законодатели започнаха по-сериозно да регулират индустрията.

Анатолий Аксаков, председател на Комисията по финансовите пазари на Държавната дума на Русия, заяви, че сега руските законодатели обмислят да признаят криптодобивната индустрия като форма на предприемачество съгласно местните закони за бизнеса, съобщи агенция ТАСС на 8-ми септември.


„Тъй като този [криптодобив] е вид предприемаческа дейност, очевидно е необходимо да се включи в държавния регистър, да се регулира като вид предприемачество по подходящ код и да се наложи съответно данъчно облагане“, каза Аксаков.


Той каза, че правителството работи активно по няколко правни инициативи, свързани с крипто индустрията, като очаква в близко бъдеще да премине напред със закони за данъчно облагане на криптовалути, копаенето на криптовалути и емитиране на дигитални валути. Аксаков също подчерта необходимостта да се осигури по-голяма регулаторна яснота за дигиталните валути, като заяви:


Все още трябва да обсъдим какво всъщност представлява дигиталната валута, въпреки че я наричаме валута, тя се използва по-скоро като финансов инструмент или финансов актив, който подлежи на инвестиция, а не като средство за плащане.


Според Никита Сошников, бивш старши адвокат в Deloitte CIS и директор на Alfacash, „Практическите последици за индустрията ще бъдат ограничени до регистрацията на бизнеса и данъчните задължения, разбира се, с известна степен на официално признаване като легитимен бизнес“.


Русия официално прие основна правна рамка за регулиране на криптовалути като Биткойн (BTC) през януари 2021 г. като част от закона „За дигиталните финансови активи“, забраняващ използването на криптовалута като начин на плащане. Въпреки че официално легитимира инвестициите в криптовалута, законът не предвижда ясни разпоредби за много специфични индустриални аспекти, включително данъчно облагане, добив, правила за притежаване и отчитане на крипто средства и други.


ПРОЧЕТИ ОЩЕПарламентът на Украйна приема закон за криптовалутите


Руската Държавна дума одобри отделен законопроект за данъчното облагане на криптовалути на първо четене през февруари, изискващ от резидентите да отчитат крипто транзакции на обща сума над $7,800 годишно.


През август Съветът на съдиите на Руската федерация публикува официално изявление, свързано с правата на притежание на крипто от руски съдии. Властта специално посъветва местните съдии да стоят настрана от притежаването на криптовалути, тъй като те се разглеждат като вид чуждестранни финансови инструменти, позовавайки се на разпоредбите на местните съдилища.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

60 борси за криптовалути ще бъдат закрити в Южна Корея

За да продължат дейността си в страната, борсите трябва да се проверят в звеното за финансово разузнаване преди 24-ти септември и да предоставят сертификат за сигурност от агенцията за интернет сигурн...
СЕП. 17, 2021 18:37 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Binance прави сериозна стъпка, за да успокои регулаторите

Чанпен “CZ” Джао, основател и главен изпълнителен директор на Binance, разкри плановете на борсата да има щаб централа на определено място.В стремежа си да бъде по-законово съвместим, Binance ще се от...
СЕП. 16, 2021 21:39 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Лаос одобрява добива и търговията на криптовалути

По този начин се прекратява тригодишната забрана, според правителствено съобщение, цитирано от The Laotian Times.Правителството на Югоизточна Азия забрани криптовалутата през 2018 г. и повтори позиция...
СЕП. 14, 2021 21:06 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Новите крипто закони в Южна Корея могат да доведат до загубата на $2.6 милиона

Индустриалните участници и представители на по-малките борси оспорват новите изисквания в изминалата година, но без успех. Сега според запознати с въпроса лица се очаква около 40 от близо 60 крипто оп...
СЕП. 14, 2021 13:48 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света