НАЧАЛО Регулации

Русия иска да превърне криптовалутите в “експортни продукти”

15.12.2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия иска да превърне криптовалутите в “експортни продукти”

Заместник-министърът на финансите Иван Чебесков разкри, че Русия проучва възможността да разреши на крипто миньорите да определят произвежданите от тях дигитални монети като стоки за износ.

Това предложение бележи потенциална промяна в нормативната уредба, като потенциално въвежда нова рамка за признаване и обработка на дейностите по добив на Биткойн в сферата на международната търговия.

Чебешков разкри, че министерството е разработило предложение, позволяващо на миньорите да изнасят криптовалута, получена от дейностите по добив. Взимайки пример от съществуващото законодателство, уреждащо износа на газ, те са изготвили план за улесняване на износа на добития продукт, като са се насочили конкретно към криптовалутата. Това законодателно начинание в момента е в процес на разработване в Русия.

Чебесков подчерта:

Имаме специално законодателство за износа на газ, например. Използвайки такива прецеденти, формулирахме концепция. Това ще позволи на миньорите да изнасят своя добит продукт – а именно криптовалута. Тя би могла да се превърне в продукт, който може да се изнася.

Както Банката на Русия, така и Министерството на финансите се застъпват за използването на криптовалути за разплащания в международни икономически дейности при експериментални условия, подкрепяйки признаването им в индустрията.

Съгласно предложения законопроект копачите на криптовалути могат да придобиват дигитална валута чрез чуждестранни системи или специална платформа, създадена единствено за този опит. Държавната дума, долната камара на руския парламент, преди това прие миналата година отделна мярка, легализираща добива на криптовалути в първоначалното ѝ четене.

Въпреки че законът забранява откритото популяризиране на дигитални валути сред неограничена аудитория, той създава система, позволяваща на миньорите да се занимават с търговия с криптовалути. Законът задължава миньорите да извършват транзакции за новогенерирани монети само чрез чуждестранни борси и портфейлни системи. Освен това Федералната данъчна служба изисква отчети за всяка транзакция.

Анатолий Аксаков, председател на Комисията по финансовите пазари към Държавната дума, спомена, че законът, регулиращ сектора на добива на криптовалути, трябва да влезе в сила до януари 2024 г.

Въпреки че предвиденият срок изглежда невероятен, изявленията на Чебесков подсказват увереността на министерството в потенциалния успех на новото му законодателство там, където предишните опити може би са се провалили.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Великобритания вече може да конфискува Биткойн

Наскоро властите в Обединеното кралство приеха вторично законодателство, целящо да засили възможностите им за конфискуване на крипто активи, като Биткойн (BTC), които са замесени в незаконни дейности.

03.03.2024 14:00 2 мин. четене

Финансовият регулатор на Испания издаде предупреждение за нелицензираните крипто борси

Неотдавна Финансовият регулаторен орган на Испания, Националната комисия за пазара на ценни книжа (CNMV) издаде строго предупреждение срещу нелицензираните крипто борси, които работят в страната.

28.02.2024 20:50 2 мин. четене

Европа приема нови регламенти за незабавни плащания

Европейският съвет прие регламент, който има за цел да осигури широкото разпространение на незабавните плащания в евро за потребителите и предприятията в ЕС и държавите от ЕИП.

27.02.2024 16:00 1 мин. четене

Великобритания иска да определи криптовалутите за имущество

Правната комисия на Обединеното кралство представи предварителен законопроект, в който се предлага официалното класифициране на криптовалутите като уникална форма на лична собственост с цел да се установят по-ясни правни насоки за дигиталните активи.

24.02.2024 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.