НАЧАЛО Финтех

Ръководителят на FTX за Европа планира ‘внимателна’ експанзия във Великобритания

март 22, 2022 20:40 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ръководителят на FTX за Европа планира ‘внимателна’ експанзия във Великобритания

Крипто борсата FTX се надява да се разшири в Обединеното кралство и започва преговори с регулаторите, тъй като засилва плановете си за доминиране на европейския пазар.

FTX предприема „относително предпазлив подход“ с регулатора на Обединеното кралство, Органа за финансово поведение (FCA), и не може да даде график за това кога може да бъде в състояние да стартира във Великобритания – според интервю от четвъртък с Патрик Грун, наскоро представеният ръководител на FTX за Европа.

„В момента търсим да внесем спот търговията в Обединеното кралство, но това е доста трудно“, каза Грун. „Искаме първо да проведем диалог с FCA, защото изглежда, че FCA е относително подозрителна по отношение на крипто.“

Крипто регистърът на FCA за борба с прането на пари се оказа сериозна пречка за британските крипто фирми. Съдбата на редица високопрофилни играчи – включително Revolut, Copper и Wirex – е неясна, като остават само дни до решаващия краен срок. Маркетмейкърът B2c2 вече се отказа от надеждата си да получи разрешение за спот търговия. Crypto Facilities, собственост на Gemini и Kraken, са сред няколко десетки фирми, които са влезли в регистъра.

Тъй като FTX се разширява в Европа и Близкия изток, фирмата създаде ново подразделение, водено от Gruhn и известно като FTX Europe. Основната база на FTX Europe е в Швейцария, с дъщерни дружества в Дубай и Кипър, като последният обслужва Европейското икономическо пространство.

Грун, 40-годишен германец, който се присъедини към FTX през септември, обясни, че пазарът на Обединеното кралство е труден за FTX, тъй като основните му продукти са крипто деривати, които FCA забрани през януари. Оттук и първоначалният фокус върху продуктите за спот търговия.

Британците могат да изтеглят приложението на FTX и да отворят сметка, но борсата няма право да предлага услугите си в Обединеното кралство, тъй като все още е нелицензирана.

FTX „не е известна“

Докато някои крипто борси исторически са се опитвали да заобиколят финансовите регулации, базираният в Бахамите FTX желае да работи с властите, докато се разраства. Грун с нетърпение подчерта, че FTX, основана от Сам Банкман-Фрийд през 2019 г., има около 20 души в правния си екип, които работят за изпълнение на исканията на регулаторите.

Грун обясни, че ще управлява европейското звено от Орегон – по-удобна часова зона за поддържане на централата на Бахамските острови – с помощта на своя колега Робин Мацке в Берлин.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Анализатор преупреждава за потенциални спадове при Биткойн

Целта на FTX е да стане водещата крипто борса в европейския регион. Грун призна, че марката FTX все още „не е известна” сред европейските инвеститори на дребно – но той каза, че компанията планира амбициозна маркетингова програма, която ще включва платени реклами в социалните медии и спонсорство на музикални фестивали – и може да копира американската стратегията на FTX за спонсориране спортни събития.

Определянето на точното количествено на дела на FTX в текущата европейска търговия е почти невъзможно, тъй като огромна част от транзакциите се извършват в щатски долари, а не в евро.

Крипто фирмите се оплакват

Връщайки се към Обединеното кралство, Грун беше позитивен относно подхода на FCA към крипто регулацията. Регулаторите на Обединеното кралство не поставят неразумни тежести върху операторите, аргументира се той – всичко, което трябва да покажат, е, че са „подходящи“ хора, за да управляват инвестиционен посредник.

„Обединеното кралство прилага относително балансиран подход“, каза Грун. „Знам, че много крипто фирми се оплакват от ‘толкова много [наредби за спазване]’, но това е просто защото не са свикнали с това.“

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Колко могат да спаднат приходите на Coinbase през 2023 г.?

Главният изпълнителен директор на Coinbase не беше особено оптимистично настроен за финансовите резултати на криптоборсата за 2022 г.

декември 8, 2022 16:29 1 мин. четене

Кибер Коледа: Направи добро и се включи в благотворителния стрийм

Коледа наближава. Ето, че е време да се съберем със семейството, близките и приятелите ни, за да отпразнуваме празниците с хората, които обичаме.

декември 8, 2022 14:11 1 мин. четене

Чанпен Джао: Сам Банкман-Фрийд е един от най-големите измамници в историята

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпен „CZ“ Джао нарече Сам Банкман-Фрийд „един от най-големите измамници в историята“, след като неговата криптоборса FTX се срина и остави повече от един милион кредитори без пари.

декември 8, 2022 9:53 1 мин. четене

Goldman Sachs планира да похарчи милиони за крипто сектора

Goldman Sachs планира да похарчи милиони долари, за да купува или инвестира в подценени криптокомпании в условията на пазарна депресия след имплозията на FTX, тъй като вижда дългосрочни пазарни възможности, съобщи Reuters във вторник.

декември 8, 2022 8:42 1 мин. четене